Potpuno je normalno da ih kao male držimo kao kap vode na dlanu, no kako rastu, trebali bismo ih malo po malo 'pustiti' u život.
 Foto: iStock
Utjecaj količine roditeljske pažnje

Dajte djeci da 'dišu' kako ne bi razvila depresiju

I znanstveno je dokazano kako majke mogu pretjerano utjecati na djecu čak i u dobi kada bi ona već trebala sama donositi važne odluke.

Roditeljska uključenost iznimno je važna no znanstvenici su otkrili kako prevelika pažnja i uplitanje dok njihovo dijete postaje odrasla osoba može dovesti do problema kod mladih kao što su anksioznost i depresija. U istraživanju provedenom pod vodstvom dr. Reed sudjelovalo je 460 studenata u dobi od 18 do 25 godina. Ispitanici su bili pitani o utjecaju mama na njihove odluke i kako bi se njihove mame ponašale u određenim situacijama. Studenti su trebali procijeniti svoje sposobnosti o kompliciranim situacijama te ocijeniti zadovoljstvo životom, fizičkim zdravljem.

Oni studenti koji su imali veću autonomiju prilikom odlučivanja o svome životu izrazili su veće zadovoljstvo životom, fizičkim zdravljem te samo učinkovitošću. Dok su oni studenti koji su imali roditelje koji se upliću u svaku odluku djeteta imali niske razine samo učinkovitosti, fizičko zdravlja te nisu bili zadovoljni svojim životom.

U istraživanju studentima su postavljena i hipotetska pitanja kao na primjer: bi li se njihova majka uplitala u probleme koje ima sa cimerom ili slične odluke. U ovome istraživanju više se analizirao utjecaj majke jer se smatra tradicionalno da majka u životu svakog djeteta ima veću važnost kod donošenja odluka.

A što je s očevima?

Istraživači se nadaju da će uskoro napraviti istraživanje u kojemu će se analizirati utjecaj oba roditelja te svakako na koji način prevelika pažnja i uplitanje roditelja ima utjecaj kada djeca postaju odrasli i počinju raditi.

Linker
17. travanj 2024 13:35