Tajna je u kurkumi

Čudo od limunade - pomaže kod depresije i rješava vas tjeskobe i stresa

Kurkuma, kažu stručnjaci, može pomoći osobama koji pate od teške depresijom, a pri tome ne izaziva neželjene nuspojave.

 

Poznato je da kurkuma ima snažna antiupalna svojstva. Ovaj korijen ubija kancerogene stanice, liječi depresiju, smanjuje kolesterol. 

Kurkuma, kažu stručnjaci, može pomoći osobama koji pate od teške depresijom, a pri tome ne izaziva neželjene nuspojave. Za to je zaslužan kurkumin. On utječe na povećanje nivoa dopamina i serotonina, čime se ublažavaju simptomi depresije.

 

Što kažu studije?

Jedna studija na tri skupine bolesnika s depresijom koji su uzimali ili Prozac, kurkumin, ili oba, pokazala je da je dodatak kurkumina biti jednako učinkovit kao Prozac u liječenju depresije. Oni koji su uzeli Prozac i kurkumin, izvijestili su o velikom smanjenju depresije.

Štoviše, neka su istraživanja pokazala da kronična upala uzrokuje depresiju; sposobnost kurkuma da se bori protiv upale može biti još jedan razlog što je tako učinkovita u rješavanju depresije. 

Vjeruje se da kurkumin također olakšava anksioznost i stres. Iako je to područje koje nije temeljito proučeno, jedna je studija pokazala da kurkumin može smanjiti depresiju i anksioznost kod osoba s težim depresivnim poremećajem.

 

Za limunadu od kurkume utvđeno je da sadrži neke od najboljih ljekovitih tvari.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo