Korisnicima se savjetuje da ne rade sami preinake na uređajima, kao i da ne rade sami svoje tekućine.
 Getty Images
Nema razloga za paniku

CROHM: Korisnici e-cigareta trebaju koristiti legalne i provjerene proizvode i tekućine

U Hrvatskoj e-cigarete i e-tekućine moraju imati dozvole regulatornih tijela, a pod kontrolom su sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva. Ako se koriste legalni standardizirani proizvodi, korisnici e-cigareta nemaju razloga za zabrinutost.

Zbog prvog smrtnog slučaja koji se povezuje sa zloporabom e-cigareta, u SAD-u trenutno vlada poprilična medijska histerija. Svi relevantni mediji izvještavaju o 193 osobe hospitalizirane uslijed teških respiratornih problema, a sve se povezuje s upotrebom e-cigareta. U SAD-u tema e-cigareta i inače izaziva žučne rasprave u javno-zdravstvenoj zajednici, a ovime je situacija dodatno pogoršana.

Naime, u cijeloj toj situaciji pomalo je zanemarena činjenica da američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje upozoravaju kako uzrok smrti jedne i obolijevanja 193 osobe još uvijek nije dokazan. Sve više dokaza ide u smjeru tekućina i tvari s crnog tržišta, što bi značilo da je uzrok obolijevanja ljudi zapravo zloporaba e-cigareta. No određena šteta je već učinjena.


Važno je informirati se

Stoga CROHM (Udruga korisnika osobnih isparivača) poziva korisnike e-cigareta u Hrvatskoj da koriste standardizirane proizvode te da e-tekućine i drugu opremu nabavljaju na službenim prodajnim mjestima uz provjeru deklaracija jer jedino tako mogu biti sigurni da koriste sigurne i zdravstveno ispravne proizvode.

Reakcija je to na povećani interes medija i javnosti povezan sa slučajevima iznenadnih oboljenja pa i nesretnog smrtnog slučaja u SAD-u, a koji se povezuju sa zloporabom e-cigareta, odnosno njihovom upotrebom van propisanih standarda.


Ništa bez dozvole

U Hrvatskoj e-cigarete i e-tekućine koje se stavljaju na tržište moraju imati sve propisane dozvole regulatornih tijela kao i proći analizu sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva.

Popis svih provjerenih proizvoda i e-tekućina svi zainteresirani mogu pronaći na stranicama sanitarne inspekcije - OVDJE!

U CROHM-u naglašavaju da dostupna istraživanja pokazuju kako proizvodi nove generacije imaju potencijal znatno manje štete u usporedbi s cigaretama te emitiraju između 90 i 95 posto štetnih tvari manje u odnosu na cigarete.

"Korisnici e-cigareta u Hrvatskoj nemaju razloga za zabrinutost. U Hrvatskoj imamo oko 200.000 korisnika e-cigareta i strogo regulirano tržište e-cigareta i e-tekućina. Preporučujemo korisnicima da ne rade sami preinake na uređajima, kao i da ne rade sami svoje tekućine jer na taj način nema potrebne kontrole ni tehničke ni zdravstvene ispravnosti. Sva istraživanja govore da su e-cigarete znatno manje štetan proizvod od cigareta zbog čega ih brojni stručnjaci diljem svijeta preporučuju kao manje štetnu alternativu onima koji ne mogu prestati pušiti", izjavio je Filip Tokić, predsjednik udruge CROHM.


Manja šteta

U e-cigaretama prilikom upotrebe nema procesa izgaranja, a u tom procesu nastaje najveći dio štetnih tvari povezanih s pušenjem.

U CROHM-u naglašavaju da dostupna istraživanja pokazuju kako proizvodi nove generacije imaju potencijal znatno manje štete u usporedbi s cigaretama te emitiraju između 90 i 95 posto štetnih tvari manje u odnosu na cigarete.

Sve informacije o e-cigaretama i drugim proizvodima nove generacije korisnici mogu pronaći i na www.crohm.hr

O CROHM:

Udruga korisnika osobnih isparivača neprofitna je organizacija koja podupire korištenje proizvoda nove generacije kao značajno sigurnije alternative naspram konzumacije duhanskih proizvoda. Udruga štiti prava i interese sadašnjih i budućih korisnika proizvoda nove generacije - e-cigareta i uređaja za zagrijavanje duhana. Osnovna misija je edukacija javnosti i državnih tijela o prednostima tih proizvoda, promicanja programa smanjivanja štete za zdravlje, pomoć pri izradi znanstvenih studija o osobnim isparivačima i pomoć pušačima koji žele prestati konzumirati duhanske proizvode.
Linker
15. travanj 2024 07:56