Toliko je prednosti bazge da je naprosto treba koristiti dok je ima.
 Foto: iStock
Narodno zdravlje

Čisti krv i želudac, a ističu je kao najučinkovitiji lijek za mršavljenje...

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

BAZGA

(crna bazga, crna zova, zova - Sambucus nigra)

Vrlo razgranat grm, rjeđe drvo koje ponekada dosiže uvis i do 10 m. Stabljika sadrži rahlu bijelu srčiku. Listovi su nasuprotni, perasti, najčešće peterodijelni. Cvate od svibnja do lipnja; cvjetovi su blijedožuti, vrlo mirisni, sitni, udruženi u velike, tanjurasto proširene cvatove. U jesen dozrijevaju sjajne crnoljubičaste bobice, po kojima je ova bazga i dobila ime, za razliku od crvene bazge (Sambucus racemosa) koja ima žarkocrvene plodove i mnogo je ljekovitija od crne bazge.

Bazga je raširena cijelom Europom, vrlo je česta i u nas. Voli plodna, humusna tla, raste po okućnicama, uz rubove šuma i po živicama.

Ljekovita svojstva i primjena

Cijela biljka je ljekovita, pa se skupljaju korijen, stabljična kora, listovi, cvjetovi i plodovi.

Međutim, sirova bazga blago je otrovna, pa se prije uporabe mora dobro obariti kipućom vodom ili prokuhati.

Ipak, najčešće se koriste cvjetovi, koji ne sadrže otrovne tvari, a beru se u punom cvatu, po suhom vremenu i suše u hladu. Ljekovite tvari bazge potiču izlučivanje vode iz tijela, pa je stoga najprimjereniji lijek za mršavljenje. Čisti krv, a potpuno očisti i želudac od raznih suvišnih kiselina; pojačanim znojenjem liječi reumu, gripu i vrućicu; ublažuje žeđ i proljev, liječi pečenje u očima ili na drugim mjestima, a primjenjuje se i kod ujeda psa. Poznato je da bazga jača obrambene snage organizma, pa se koristi i kao preventivni lijek.

Foto: iStock
Miriše li išta na djetinjstvo koliko sok od bazge!?

• ČAJ - 2 čajne žličice suhih cvjetova bazge prelijemo sA 1/4 1 kipuće vode i nakon 10 minuta procijedimo. Taj se čaj koristi za dobro znojenje kod gripe i prehlade, ali i preventivno. Preporučuje se kao sredstvo za čišćenje krvi, kod "nečiste" kože i neugodnog mirisa tijela.

• ČAJ - jedna žlica suhih bobica bazge stavi se u šalicu hladne vode, nakon 12 sati se podgrije i popije prije doručka, kao izvanredni lijek protiv slabe stolice.

• ČAJ - između debele kore i središnjeg dijela stabla bazge nalazi se svijetlozeleni ovoj - od njega se priprema čaj koji uspješno čisti želudac od svih štetnih kiselina: 2 čajne žličice te svijetlozelene mase preliju se s 1/4 1 kipuće vode i nakon 10 minuta se procijedi. Pije se na gutljaje.

• UVARAK - 1 žlica listova bazge, suhih ili svježih, kuha se 10-15 minuta u šalici vode. Uvarku se doda malo meda i pije se po nekoliko šalica tijekom dana; pojačava znojenje pa time liječi reumu, gripu i vrućicu.

• UVARAK - 1 žlica sitno nasjeckanog korijena bazge kuha se u šalici vode ili vina najmanje 20 minuta. Ta se količina popije tijekom dana kao vrlo preporučljiv lijek za brzo mršavljenje.

• KUPELJ - 100 g cvjetova staviti u lanenu vrećicu i držati 30 minuta u kadi s vodom; u toj se vodi kupati 10 minuta.

• SOK - zrele bobice kuhati 5-10 minuta s vodom te dobro iscijediti i dnevno piti 2 šalice.

• SIRUP - 40 lijepih, velikih cvatova bazge prelije se sa 4 litre hladne vode i pusti odstajati 24 sata. Potom se procijedi i u tekućinu doda 4 kg šećera i 4 vrećice limontusa (kupuje se u prehrambenim trgovinama), dobro je dodati još i sok 4 limuna; kroz naredna se 24 sata cijela smjesa povremeno miješa i potom puni u boce. Ovaj se osvježavajući i vitaminski sirup razrjeđuje s vodom, a naročito ga rado piju djeca.

• OCAT - 15 g svježih cvjetova bazge staviti u 1/2 litre jabučnog octa, ostaviti na toplom mjestu 2 tjedna i procijediti; dnevno se uzimaju 2 žlice s vodom.

• OBLOZI - svježe listove bazge sitno nasjeckati i pomiješati s bjelancem jaja; tu smjesu stavljamo na zatvorene kapke kao obloge, koji liječe pečenje u očima ili na nekim drugim mjestima. Od plodova se rade pekmez, žele i rakija, primjenjuju se također za liječenje gore navedenih bolesti.

Linker
06. ožujak 2024 11:49