Ne vjerujte bezrezervno svemu što čujete.
 Siora Photography/Unsplash
12 NAJČEŠĆIH

ČINJENICE O GLUTENU: što je istina, a što zapravo zabluda

Iako živimo u digitalnom dobu i sve su nam informacije više-manje lako dostupne, zanimljivo je kako je moguće naići na hrpu neprovjerenih i krivih informacija iz različitih sfera života. Jedne od onih koje su najčešće na udaru jesu područje zdravlja i prehrane. Stoga je dobro educirati se što su zapravo istine, a što laži o bezglutenskoj prehrani.

Kao i u svemu u životu i u ovom pogledu treba se držati one stare izreke - samo zato što je nešto ponovljeno dva ili više puta - ne znači da je istina! Vrlo je važno provjeriti informacije prije nego ih počnemo širiti ili ih se pridržavati.

Donosimo 12 najčešćih "mudrosti" o bezglutenskoj prehrani - neke su istina, a neke samo mit.



Netolerancija na GLUTEN je nesposobnost organizma da probavi ili razgradi GLUTENSKU bjelančevinu iz pšenice i nekih drugih žitarica.

NETOLERANCIJA ili osjetljivost na gluten može varirati od blage osjetljivosti na gluten do CELIJAKIJE.

Hrana bez glutena JEDINA JE OPCIJA LIJEČENJA oboljelih od celijakije jer je to bolest koju karakterizira nepodnošljivost glutena.

Posljednjih je godina hrana bez glutena POSTALA VRLO POPULARNA jer ljudi pogrešno vjeruju da je ona zdravija i da pridonosi zdravom životnom stilu.

BEZGLUTENSKA prehrana nije najzdravija opcija - osim ako ne bolujete od celijakije.

ZABLUDA je da je bezglutenska prehrana zdrav izbor i da predstavlja dobar stil života.

Hrana bez glutena sadrži više masti, soli i šećera, manje vlakana i proteina nego istovrsna hrana koja sadrži gluten, a uz to je više nego DVOSTRUKO SKUPLJA.

Potpuno izbacivanje glutena iz prehrane za zdrave osobe MOŽE BITI ČAK ŠTETNO.

Zabluda je da je gluten TOKSIČAN I NEZDRAV.

ZABLUDA je da djecu treba hraniti bezglutenskom hranom jer to pridonosi njihovu zdravlju i razvoju te sprečava razvoj celijakije.

Ne postoje nikakvi znanstveni dokazi da je bezglutenska prehrana korisna za djecu BEZ UTVRĐENE DIJAGNOZE CELIJAKIJE ili nepodnošljivosti na gluten.

Zbog potencijalnih nutritivnih manjaka koji prate potpuno izbacivanje glutena takva prehrana zdravom organizmu može donijeti VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI.

Linker
19. travanj 2024 08:50