razbijamo mitove

Često pucketate zglobovima prstiju? Evo što se zapravo događa kad to radite

Kad nategnete zglobove prstiju, u stvari promijenite pritisak u džepićima ispunjenim tekućinom između zglobova

 

Vaša navika pucketanja zglobovima prstiju možda je dosadna svima oko vas, ali takvo istezanje malih zglobova u prstima vama i vašem zdravlju uopće ne može naškoditi. Raširena predrasuda da pucketanje zglobovima prstiju može uzrokovati artritis ili učiniti zglobove većima je samo mit. Evo što se zapravo događa kad pucketate zglobovima prstiju i zašto to nije loše kao što ste možda mislili.


Što se događa kad pucketate zglobovima prstiju

Kad nategnete zglobove prstiju, u stvari promijenite pritisak u džepićima ispunjenim tekućinom između zglobova. U zglobovima prstiju ruku, kao i u ostalim, većim zglobovima u tijelu, dvije kosti su zajedno spojene pomoću takozvane zglobne čašice. Ta čašica je ispunjena tekućinom koja sprečava da dođe do trenja između te dvije kosti - pojašnjava kirurg i ortoped dr. Jason Somogyi. Kad nategnete zglobove, ono što zapravo činite jest da blago razdvojite dvije kosti koje zglob spaja, a time dolazi do promjene pritiska u zglobnoj čašici.

- Ta promjena u pritisku uzrokuje stvaranje mjehurića plina koji izaziva zvuk pucketanja - kaže dr. Somogyi. Zbog toga ne možete „puknuti“  istim zglobom dva puta zaredom, odnosno bez barem kratkog vremenskog razmaka. Morate dati vremena da se mjehurići plina formiraju prije nego što ponovo pokušate pucketati. Za to je obično potrebno oko 15 minuta.


Može li pucketanje zglobovima izazvati artritis?

Ne može, a ne može niti učiniti zglobove većima.

- Kratkotrajna promjena u tlaku u svakom zglobu kojim pucnete neće imati nikakav negativan utjecaj na hrskavicu zgloba - kaže dr. Somogyi. Štoviše, istraživanje provedeno 2011. je pokazalo da nečija navika stalnog pucketanja zglobovima prstiju nije povezana s povećanim rizikom za razvoj osteoartritisa. Od 215 ispitanika uključenih u istraživanje, postotak onih s osteoartritisom bio je jednak među onima koji su imali naviku pucketanja zglobovima prstiju (18 %) i onima koji nisu (21%), što sugerira da pucketanje zglobovima prstiju nije rizičan faktor za razvoj osteoartritisa. U jednom drugom eksperimentu, liječnik je redovito pucketao zglobovima prstiju samo lijeve ruke više od 60 godina. Potom je analizirao progresiju artritisa u obje ruke i otkrio da nema nikakve razlike među zglobovima lijeve i desne ruke.


Na ovo obratite pažnju

Neovisno o tome pucketate li zglobovima prstiju ili ne, primijetite li da su vam zglobovi prstiju otečeni ili veći nego inače, otiđite na liječnički pregled jer bi to mogao biti znak artritisa. Osim toga, nemojte ignorirati baš sva pucketanja u vašim zglobovima. Vrlo je važno, smatra dr. Somogyi, da znate razlikovati bezbolno pucketanje koje obično ima nešto viši ton i koje obično proizlazi iz navike natezanja zglobova prstiju od bolnog i neugodnog 'struganja' i 'krckanja' artritičnih ili povrijeđenih zglobova.

Bolno pucketanje može biti i znak uganutog zgloba ili ozlijeđene hrskavice ili, pak, otkinutog komadića hrskavice koji slobodno pluta po zglobnoj čašici. Imate li inače naviku pucketanja zglobovima prstiju, primijetit ćete da s godinama postaje teže proizvesti taj zvuk. Razlog je to što, kad starimo, naši zglobovi postaju ukočeniji pa se sposobnost pucketanja, odnosno promjene tlaka u čašici, može smanjiti.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo