Trudnice u dobi od 35 godina ili starije kojima je napravljen carski rez nakon početka poroda imale su četiri puta veći rizik od komplikacija nego majke starije od 35 godina koje su vaginalno rodile.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Carski rez: rizik od komplikacija raste s dobi majke

Carski rez može spasiti život, ali taj postupak nosi i rizike kao što su infekcija, pojačano krvarenje, ozljeda reproduktivnih organa i krvni ugrušci. 

Stope carskog reza porasle se u razvijenom svijetu na više od 20 posto poroda, iako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje taj kirurški zahvat samo za 10 do 15 posto slučajeva kada je u opasnosti zdravlje majke ili bebe.

Carski rez može spasiti život, ali taj postupak nosi i rizike kao što su infekcija, pojačano krvarenje, ozljeda reproduktivnih organa i krvni ugrušci.


TEŠKE KOMPLIKACIJE

U ovoj studiji znanstvenici su željeli dobiti jasniju sliku o tome koliko često se pojavljuju komplikacije zbog tog zahvata, a koliko zbog neprepoznatih medicinskih problema koji su možda i razlog zbog kojih je trudnica morala biti podvrgnuta carskom rezu. Znanstvenici su stoga proučili podatke o 1444 žene koje su imale teške komplikacije nakon poroda, a koje nisu bile povezane s ranijim zdravstvenim problemima. Za usporedbu su proučili i podatke o 3464 žena koje nisu imale komplikacije.

Žene koje su imale carski rez imale su 80 posto veći rizik od komplikacija u usporedbi s onima koje su rodile vaginalno, izvijestili su znanstvenici u časopisu CMAJ. Osim toga, žene starije od 35 godina koje su bile podvrgnute carskom rezu imale su gotovo trostruko veći rizik od teških komplikacija.

"Porod je siguran", izjavila je autorica studije dr. Catherine Deneux-Tharaux iz INSERM-a u Parizu putem emaila. "Međutim, u malom broju slučajeva mogu se pojaviti teške komplikacije kod majke tijekom ili ubrzo nakon poroda. To se događa u otprilike 1,5 posto poroda a glavni uzrok je veliko krvarenje."


NA OPREZU

Što je žena starija, to više mišićni sloj maternice gubi svoju sposobnost učinkovitog kontrahiranja i to može pridonijeti teškom krvarenju nakon carskog reza među starijim rodiljama, kazala je, Deneux-Tharaux. Oko 85 posto komplikacija uključivalo je krvarenje nakon poroda.

Žene svih dobi imale su povećani rizik od komplikacija uslijed carskog reza napravljenog nakon što je porod počeo, odluke koja se često donosi zbog ugroženog zdravlja majke ili bebe.

Majke mlađe od 25 godina koje su podvrgnute carskom rezu nakon početka poroda imale su 60 posto veći rizik od komplikacija u usporedbi s istom dobnom skupinom koja je imala vaginalni porod.

Trudnice u dobi od 35 godina ili starije kojima je napravljen carski rez nakon početka poroda imale su četiri puta veći rizik od komplikacija nego majke starije od 35 godina koje su vaginalno rodile.

Kod zakazanog carskog reza samo su najstarije rodilje u studiji imale rizik od komplikacija.

U svakom slučaju, rezultati studije daju ženama još jedan razlog da budu oprezne i ne podvrgavaju se carskom rezu ako nije neophodno, izjavila je Laura Schummers sa Sveučilišta Britanske Kolumbije u Vancouveru koja nije bila uključena u studiju.

IZVOR: Hina

Linker
24. travanj 2024 07:00