Ne bi li bilo lijepo napokon zaspati kad poželite?
 Shutterstock
Kažu da djeluje

Čak i ako vas kronično muči nesanica, ova hit metoda uspavat će vas za manje od minute

Ako i vi pripadate nemaloj grupi ljudi koja barem ponekad ne može zaspati, jer se muči s nesanicom, možda će vam savjet harvardskog stručnjaka biti od koristiti...  

Već godinama je u svijetu veliki hit metoda 4-7-8, koja, jednom kad se svlada, navodno omogućuje da zaspimo za manje od 60 sekundi.

Tvorac ove popularne metode je doktor Andrew Weil, stručnjak zaposlen na Harvardu gdje istražuje kvalitetu sna, a sam ju je okarakterizirao kao "prirodnu tehniku za smirenje živčanog sustava" i "jednostavan način da se riješimo stresa".

Weil je istaknuo i da se metoda 4-7-8 bazira na elementima meditacije i drevnoj indijskoj praksi "pranayama" što se prevodi kao reguliranje daha.

Ipak, iako čitava priča djeluje vrlo obećavajuće, ovaj harvardski doktor kaže da se ne treba iznenaditi ako vam ne uspije od prve. Ova metoda nije teška za izvođenje, međutim ipak zahtijeva određenu vježbu.

No, kad je jednom savladate, moći ćete zaspati uvijek i svugdje.

Shutterstock
Kronična nesanica uzrokuje kroničan umor, a kroničan umor može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, pa ne bi bilo loše isprobati ovaj trik.

Kako se izvodi tehnika 4-7-8

1. Vrh jezika stavite na nepce, iza prednjih zuba. U tom položaju jezik treba ostati do kraja vježbe.

2. Snažno izdahnite na usta i proizvodite zvuk šuštanja.

3. Potom zatvorite usta i udišite tiho kroz nos brojeći u glavi do četiri (1, 2, 3, 4).

4. Nakon toga zadržite dah sve dok ne izbrojite do sedam (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7).

5. Kad završite s brojanjem, ponovno snažno izdahnite tako da stvorite zvuk šuštanja brojeći u sebi do osam.

6. Gotovi ste s prvim ciklusom. Sada sve ponovite još tri puta, odnosno sveukupno 4 puta.

Kako možete vidjeti u nastavku, Weil, inače i autor nekoliko priznatih knjiga iz medicine, detaljno objašnjava kako izvesti ovu metodu. Za rezultat o kojem sanjate - da napokon usnite kad i gdje želite, glavno načelo je potrebno strogo slijediti - dakle, morate brojati do 4, 7 i 8, baš kako je i navedeno.

Očekivano, komentari na ovu metodu su različiti. Mnogi tvrde kako ih je ova tehnika spasila, dok ima i onih koji ističu kako je riječ o čistom gubljenju vremena. Hoće li pomoći i vama, morat ćete isprobati.



Linker
22. ožujak 2024 00:32