Skupo plaćamo loše navike

Čak 42 posto slučajeva raka može se spriječiti, ali...

U velikom istraživanju Američkog društva za rak analiziran je utjecaj rizičnih faktora na nastanak nekoliko vrsta raka te je zaključeno da se u velikom broju slučajeva rak može izbjeći ako se promijene životne navike. Najopasniji su pušenje (aktivno i pasivno), debljanje i alkohol.

 

Novi nalazi dobiveni analizom više od 1,5 milijuna slučajeva raka koju su proveli stručnjaci Američkog društva za rak pokazali su da je 42% slučajeva raka i 45% smrti prouzročenih rakom povezano s čimbenicima rizika koje je moguće eliminirati ili promijeniti. Najopasnije loše navike su pušenje (aktivno i pasivno), debljanje i konzumacija alkohola.

Među rizičnim faktorima su i neke infekcije poput HPV infekcije, virus hepatitisa B, dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori, premalen udio vlakana u prehrani, pretjerana konzumacija crvenog mesa, premalo voća i povrća, pretjerana izloženost ultraljubičastim zrakama, manjak tjelesne aktivnosti i nedostatak kalcija.

Autori studije usredotočili su se na 26 tipova karcinoma i 17 čimbenika rizika, koje su nazvali promjenjivima jer na njih aktivnim mjerama možemo utjecati. Također su naglasili kako nalazi upućuju na to da preventivne mjere i edukacija mogu biti put prema mijenjanju navika koje će dovesti do razvoja raka.

Foto: iStock


 

Ni to nije zanemarivo

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna agencija za istraživanje tumora u rizične faktore za rak koji se mogu promijeniti uvrstile su i zagađenje okoliša (zraka, vode, tla i hrane) kancerogenim tvarima koje su odgovorne za 1 do 4% svih karcinoma, a procjenjuje se da izloženost plinu radonu iz tla ili građevinskih materijala uzrokuje između 3 i 14% karcinoma pluća. Briga o okolišu, dakle zdravom uzgoju hrane te čistoći vode i zraka, smatra se važnim čimbenikom u prevenciji karcinoma. Među rizičnim čimbenicima su i nepovoljni uvjeti radnog mjesta.

Smatra se da postoji više od 40 faktora u radnoj okolini koji mogu biti kancerogeni za čovjeka. Najčešće se povezuju s rakom pluća, mokraćnog mjehura, dušnika, kože, leukemijom i rakom grkljana.

 

Što je sa zračenjem

Mezoteliom se, primjerice, povezuje s izloženošću azbestu na radnom mjestu. Zračenje je još jedan faktor na koji se može utjecati. Ionizirajuće zračenje kancerogeno je za ljude. Može uzrokovati leukemiju i brojne tzv. solidne tumore, s većim rizikom ako je izloženost bila u mlađoj životnoj dobi. Ionizirajuće zračenje ujedno je jedno od osnovnih dijagnostičkih i terapeutskih metoda. Kako bi dobrobit od zračenja bila veća od potencijalne štete, radiološke medicinske procedure moraju biti adekvatno propisane i izvedene.

 

PUŠENJE povezano je sa 19% svih slučajeva raka i gotovo 29% smrti prouzročenih rakom

PREVELIKA TJELESNA TEŽINA povezana je sa 7,8% slučajeva raka i 6,5% smrti

KONZUMACIJA ALKOHOLA povezana je sa 5,6% slučajeva raka i 4% smrti

ULTRALJUBIČASTO ZRAČENJE povezano je sa 4,7% slučajeva raka i 1,5% smrti

TJELESNA NEAKTIVNOST povezana je sa 2,9% slučajeva raka i 2,2% smrti prouzročenih rakom

85,8% SLUČAJEVA RAKA PLUĆA povezano je s uzrocima koji se mogu spriječiti, kao i 70% slučajeva raka jetre, 55% slučajeva raka debelog crijeva i 29% slučajeva raka dojke

ULTRALJUBIČASTO ZRAČENJE uzrok je 96% slučajeva melanoma, a prevelika tjelesna masa 60% slučajeva raka maternice

50% SLUČAJEVA RAKA JEDNJAKA povezano je s pušenjem, a pušenje je povezano i sa 47% slučajeva raka mokraćnog mjehura

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo