Odličan je stimulans za imunosni sustav, ali zato može pogoršati stanje kod određenih autoimunih bolesti.
 Getty Images
zdravlje

Čaj od bazge čisti tijelo od toksina, smanjuje upale, poboljšava stanje dišnog sustava i prevenira neke vrste raka, no ne smiju ga svi piti

Preporučuje se piti kod respiratornih infekcija, uključujući bronhitis, kod loše probave, slabih metaboličkih funkcija, makularne degeneracije, kroničnih bolova...

Zdravstvene dobrobiti čaja od bazge uključuju jačanje imunosnog sustava, čišćenje tijela od toksina, smanjenje upala, poboljšanje stanja dišnog sustava, ali i ubrzavanje metabolizma, popravljanje vida, ubrzavanje zacjeljivanja, prevenciju nekih vrsta raka. Čaj se priprema namakanjem cvjetova bazge ubranih u ranoj fazi cvatnje, prije nego što se pojave bobice.

U ljekovite svrhe koristi se već tisućama godina, a vrijednosti imaju baš svi njeni dijelovi - lišće, kora, korijen, cvijet, bobice. Cvjetovi su bijeli i ne mogu se podičiti nekim posebno ugodnim mirisom, ali svakako mogu sastavom. Dobrobiti bazginog čaja dolaze od antocijana, kvercetina, flavonoida i drugih biljnih antioksidansa, kao i od vitamina A, B i C.


Snažni antioksidansi

Preporučuje se piti kod respiratornih infekcija, uključujući bronhitis, kod loše probave, slabih metaboličkih funkcija, makularne degeneracije, kroničnih bolova... Mi ćemo se usredotočiti na njegovo ljekovito djelovanje kod prehlada i gripe; tradicionalno se konzumira za olakšanje bronhitisa, kašlja, za olakšavanje izbacivanja sluzi - kao djelotvoran ekspektorans pomaže olakšati upalu u dišnom traktu i izbaciti sekret u kojem se bakterije i ostali patogeni s lakoćom množe. Zahvaljujući visokim razinama vitamina C ovaj je čaj vrijedan pomagač imuniteta koji može stimulirati proizvodnju bijelih krvnih stanica te djelovati antioksidativno u cijelom organizmu.

Askorbinska kiselina može “otkriti” slobodne radikale i sniziti oksidativni stres te tako olakšati imunosnom sustavu da se usredotoči na hitnu borbu protiv napadača i infekcija. Bazgin čaj povezuje se i s diuretičkim učincima, što znači da može pomoći u detoksikaciji tijela uklanjajući višak toksina, soli i masnoća iz organizma mokrenjem. Može poboljšati apsorpciju nutrijenata iz hrane, a kao laksativ može ublažiti zatvor, ali i oslabiti manifestiranje hemoroida.


Tko treba biti oprezan

Čaj od bazge može izazvati različite neželjene efekte, najčešće probavne smetnje, poput mučnine, povraćanja i proljeva, a razlog je ili pretjerivanje s količinom ili alergija na ovu biljku. Dokazano je da čaj od bazge može sniziti razine šećera u krvi i do vrijednosti opasnih po život pa ga osobe s dijabetesom, zbog opasnosti od hipoglikemije, trebaju pažljivo uključivati u prehranu. Najpametnije je razgovarati s liječnikom prije odluke.

Čaj od bazge odličan je stimulans za imunosni sustav, ali zato može pogoršati stanje kod određenih autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis, multipla skleroza ili lupus.

Premda nema dovoljno istraživanja o sigurnosti ovog čaja kod trudnica i dojilja, zbog njegovog stvarno snažnog djelovanja u tim ga je periodima života najuputnije izbjegavati.


IMA ZLU SESTRU BLIZANKU

Bazga i otrovna trubeljika mogu jako sličiti jedna drugoj, što može dovesti do velikih problema, jer trubeljika je vrlo otrovna, pa čak i smrtonosna, ako se konzumira. Zato ako niste stvarno vični prepoznavanju bazge, ne upuštajte se u njeno skupljanje u prirodi. I svježe bazgino lišće je otrovno, kao i njene sirove bobice ako se jedu u većoj količini. Prerađevine od bobica nisu štetne.


Čaj i od cvijeta i od bobica

Mnogima je poznat presladak okus bazgina soka, no čaj je puno blaži i ugodniji za pijenje. Priprema se jednostavno. Dodajte limun i zasladite prema ukusu. Osušeni cvijet bazge (5 grama) prelijte sa 250 ml vruće vode, ostavite 15 minuta i procijedite. Pije se pola sata prije jela. Za čaj od bobica kuhajte 10 do 15 grama suhih bobica bazge u pola litre vode deset minuta. Neka odstoji deset minuta pa procijedite. Može imati blagi laksativni učinak. Tko želi obogatiti okus cimetom, svježim đumbirom ili klinčićem, treba ih dodati u vodu dok se kuha.

Linker
05. ožujak 2024 20:18