Dvije šalice zelenog čaja dnevno sasvim su dovoljne da poboljšate svoje zdravlje.
 Foto: shutterstock
bez nuspojava

Čaj koji je puno više od rituala! Ne samo da djeluje protiv depresije, već normalizira rad štitnjače i sagorijeva kalorije

Zeleni čaj priprema se da bude jači, ali ipak bi ga trebalo procijediti nakon dvije do tri minute. Isti listići mogu se upotrijebiti i drugi put, ali ih treba duže ostaviti u vodi (oko 5 minuta). 

Piše: Goranka Jelinčić


Pijenje čaja, osim što može biti pravi ritual, sve se više povezuje i sa zdravljem. Posebno mjesto pripada zelenom čaju, koji je već tisućljećima vrlo cijenjen napitak u azijskim zemljama, ne samo zbog svog osvježavajućeg i aromatičnog okusa nego i zato što ima iznimna svojstva. Japanci tako vjeruju da zeleni čaj produžuje život.


Nema nuspojave

Zeleni čaj dobio je ime po smaragdno zelenoj boji koja nastaje pri pripremi neprerađenog, nefermentiranog lišća čaja. U 12. stoljeću biljka Camellia sinensis uvezena je iz Kine u Japan i od nje se počeo proizvoditi zeleni čaj. Zeleni čaj obrađuje se samo parom kako bi se sačuvali enzimi te se potom suši na zraku. Budući da prilikom toga ne dolazi do procesa oksidacije i fermentacije, zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve dragocjene sastojke. Svakodnevno pijenje zelenog čaja dio je današnje kulture Japana, u kojem je najmanji postotak obolijevanja od raka. Zanimljivo je da Japanci ne fermentiraju čajeve, stoga su svi njihovi čajevi zeleni (sencha, bancha, gyokuro, gabalong). Koliko ćete zelenog čaja piti, stvar je izbora.

Dobro ga je piti nakon obroka jer ubrzava i pospješuje probavu. Koristan je i ujutro umjesto kave te prije tjelesne aktivnosti.

Zadajte si da svaki dan popijete barem jednu šalicu tog napitka i učinit ćete dobru stvar. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da je dobro piti zeleni čaj prije tjelesne aktivnosti jer stimulira sagorijevanje dodatnih kalorija. Važno je dodati i da zeleni čaj nema nuspojava. Jedina zabilježena negativna strana je nesanica, i to samo ako se čaj pije nedugo prije odlaska na spavanje. Od 17. stoljeća provode se medicinska istraživanja o zelenom čaju, koja su pokazala da sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E te mnoge minerale i elemente u tragovima.


Pospješuje probavu

Također čisti tijelo od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, smanjuje masnoću u krvi, dobar je za srce i tlak, sprečava aterosklerozu, dobar je protiv upala, normalizira rad štitnjače, pospješuje krvotok i regeneraciju kože, povećava mentalnu i tjelesnu aktivnost, djeluje protiv depresije, pospješuje ozdravljenje jetrenih bolesnika, dobar je za reumu, a zbog fluora koji sadrži sprečava karijes. Prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži EGCG (Epigallocatechin Gallate), koji smanjuje stanice raka, zbog čega je uspješan u borbi protiv karcinoma i hepatitisa. Dobar je i za sportaše jer pospješuje njihovu tjelesnu aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost. Otkriven je i njegov učinak na mršavljenje.

Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina.

Zeleni čaj priprema se da bude jači, ali ipak bi ga trebalo procijediti nakon dvije do tri minute. Isti listići mogu se upotrijebiti i drugi put, ali ih treba duže ostaviti u vodi (oko 5 minuta). Posebnost je kod pripreme zelenog čaja da proključalu vodu prekrijemo listićima tek kad se ohladi na sedamdesetak stupnjeva. Razlika između zelenog i crnog čaja rezultat je proizvodnog procesa. Crni čaj je podvrgnut fermentaciji koja preobražava boju i okus, dok zeleni čaj ostaje neobrađen i zadržava boju. Zeleni čaj uzgaja se na većim visinama, točnije u planinskim predjelima.


SMANJUJE RIZIKE ZA BOLESTI

Antioksidansi u zelenom čaju mogu smanjiti rizik od nekih vrsta raka. Poznato je da oksidacijsko oštećenje pridonosi razvoju raka i da antioksidansi mogu imati zaštitni učinak. Zeleni čaj je izvrstan izvor snažnih antioksidansa.

Neke britanske opservacijske studije pokazale su da žene koje su pile zeleni čaj imaju 20-30 posto manji rizik za razvoj raka dojke.

Jedno istraživanje pokazalo je da muškarci koji piju zeleni čaj imaju 48 posto manji rizik od razvoja raka prostate. Analiza 29 istraživanja pokazala je da su oni koji piju zeleni čaj imali i do 42 posto manji rizik za razvoj raka debelog crijeva. Neka ispitivanja pokazuju da zeleni čaj može uzrokovati blago smanjenje razine šećera u krvi. Također može smanjiti rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Pokazalo se i da zeleni čaj smanjuje ukupni i LDL kolesterol te štiti LDL čestice od oksidacije. Opservacijske studije pokazuju da ljudi koji piju zeleni čaj imaju manji rizik za kardiovaskularne bolesti.


SINERGIJSKI UČINCI KOFEINA I L-TEANINA ZA BOLJU FUNKCIJU MOZGA

Zeleni čaj sadrži i kofein, koji stimulira probavu, iako se sorte i marke mogu razlikovati. Jednaka količina zelenog čaja sadrži manje kofeina od kave (jedna šalica zelenog čaja sadrži otprilike 35-80 mg u usporedbi s približno 100-400 mg u šalici kave iste veličine), ali još uvijek može djelovati kao stimulans.

Zbog toga neki ljudi smatraju da pijenje zelenog čaja povećava razinu energije, koncentraciju i raspoloženje, ali ovaj učinak može varirati od čovjeka do čovjeka.

Ako ste pak osjetljivi na kofein, preporučljivo je ograničiti ukupan broj šalica zelenog čajana dan. Međutim, zeleni čaj sadrži više tvari od kofeina. Također ima aminokiselinu L-teanin, koja može prijeći krvno-moždanu barijeru. L-teanin povećava aktivnost inhibitornog neurotransmitera GABA, koji ima antianksiozne učinke. Uz to povećava dopamin i proizvodnju alfa-valova u mozgu. Istraživanja pokazuju da kofein i L-teanin mogu imati sinergijske učinke.

Kombinacija tih dviju osobina posebno je snažna u poboljšanju funkcije mozga. Bioaktivni spojevi u zelenom čaju mogu imati različite zaštitne učinke na mozak. Oni mogu smanjiti rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, dva najčešća neurodegenerativna poremećaja.

Linker
25. travanj 2024 23:05