Osim na uši, buka ostavlja posljedice na cijeli naš organizam.
 Foto: iStock
Prvo veliko hrvatsko istraživanje sluha

Buka je ozbiljan zdravstveni rizik!

Istraživanje je provela tvrtka Neuroth u suradnji s Hrvatskim društvom za audiologiju i fonijatriju Hrvatskog liječničkog zbora te su u njemu svi zainteresirani prvi put mogli besplatno na dva tjedna isprobati slušna pomagala za oba uha

Ne samo na ulici, nego i na poslu i u slobodno vrijeme, buka je naša stalna pratnja koja nerijetko ima loše posljedice na zdravlje. Buka je sveprisutna u našem svakodnevnom životu. Stoga više i ne razmišljamo o tome da dugotrajna izloženost buci može oštetiti naš sluh. Taj se problem s radnog mjesta sve češće seli i u područje privatnog života, objašnjava Lukas Schinko, stručnjak za slušna pomagala i menadžer tvrtke Neuroth.

Nagluhost izazvana bukom

Nagluhost izazvana bukom drugo je najčešće oštećenje sluha nakon starački uvjetovane nagluhosti.

"Nisu samo uši pogođene bukom, nego i cijeli organizam", nastavlja Schinko.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije prometna je buka nakon zagađenja zraka drugi po učestalosti vanjski faktor koji narušava zdravlje. Već na izloženosti buci od 55 decibela sve se teže koncentriramo. Razina buke od 85 decibela, usporediva s bukom koju stvara cestovni promet, može u slučaju dulje izloženosti postati zdravstveni rizik", pojašnjava Schinko. Moguće su posljedice, među ostalim, povećana razina stresa, oštećenje sluha, visok krvni tlak, poremećaj spavanja i veća opasnost od srčanog udara.

Redovni pregled

Jednom godišnje trebalo bi kod specijalista za uho, grlo, nos ili akustičara za slušna pomagala provjeriti sluh, jer bolje čuti znači bolje živjeti. U ovu tvrdnju moglo se uvjeriti i oko 500 sudionika prvog velikog hrvatskog istraživanja sluha. Istraživanje je provela tvrtka Neuroth u suradnji s Hrvatskim društvom za audiologiju i fonijatriju Hrvatskog liječničkog zbora te su u njemu svi zainteresirani prvi put mogli besplatno na dva tjedna isprobati slušna pomagala za oba uha. Podatke prikupljene probnim nošenjem pomagala obradit će i krajem godine predstaviti Hrvatsko društvo za audiologiju i fonijatriju na čelu s prof. dr. Robertom Trotićem.

Linker
17. travanj 2024 12:53