Mnoge žene koje se suoče s dijagnozom - karcinom dojke, u nekom se trenutku suoče i s viješću da će im dojka ili čak obje biti odstranjene. Ova metoda to bi mogla promijeniti.
 blograinbowdreamer/wordpress
Nova metoda stiže iz Turske

Budućnost liječenja raka dojke je jednokratno zračenje već na operaciji

Bolnica Acibadem Maslak u Istanbulu ima intraoperativni linerani akcelerator, osobito učinkovit kod liječenja raka dojke, koji daje visoke doze zračenja jednokratno izravno u područje zahvaćeno tumorom, dok je pacijentica još na operacijskom stolu. Do kraja godine otvaraju predstavništvo u Hrvatskoj.

Povodom obilježavanja listopada - mjeseca borbe protiv raka dojke, Acibadem turska zdravstvena grupacija, koja do kraja godine otvara predstavništvo u Hrvatskoj, osigurala je besplatno drugo mišljenje svojih vodećih liječnika za žene oboljele od tog tumora. Bolnica Acibadem Maslak u Istanbulu ima vrhunske uređaje za radijacijsku onkologiju, među kojima je i intraoperativni linerani akcelerator, osobito učinkovit kod liječenja raka dojke, koji daje visoke doze zračenja jednokratno izravno u područje zahvaćeno tumorom, dok je pacijentica još na operacijskom stolu.

Poštedna i jednokratna terapija

Zračenje ovim uređajem obavlja se samo jednom, prilikom operacije, te se ciljano uništavaju tumorske stanice, ne oštećujući okolno tkivo. U odnosu na tradicionalno zračenje, terapija je poštedna i jednokratna, a bolesnice ne moraju dolaziti na dodatno zračenje koje najčešće traje od pet do sedam tjedana.

Hrvatska još uvijek nema Intraoperativni linerani akcelerator, uređaj vrijedan 4,5 milijuna kuna, pa se metoda jednokratnog zračenja raka dojke ne primjenjuje u hrvatskim bolnicama.

Uz tradicionalno, u Centru za zdravlje dojki u bolnici Acıbadem Maslak provodi se jednokratno i dodatno zračenje, a žene s rakom dojke iz Hrvatske sve informacije i drugo mišljenje mogu dobiti putem email adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prednosti primjene jedne doze zračanja

Kod bolesnica s rakom dojke, radioterapiju je moguće obaviti primjenom samo jedne doze zračenja - metodom intraoperativne radioterapije (IORT) tijekom same operacije.

Nakon što se operativnim zahvatom ukloni tumor s dojke, na područje zahvaćeno tumorom postavlja se uređaj s posebnim aplikatorom. Nakon neophodnih izračuna, visoka doza radijacije se primjenjuje samo na tom području, čime se zračenje lokalizira i štiti zdravo tkivo.

Za primjenu jedne doze zračenja putem intraoperativne radioterapije (IORT) upotrebljava se linijski akcelerator, jednako kao i kod tradicionalne radioterapije uz dodatak posebnog aplikatora. Ova se metoda koristi u operacijskoj sali, primjenom sigurnog prenosivog uređaja koji djeluje linearno i akcelerirano, proizvodi energiju elektrona, ali osoblje ne mora koristiti jaku zaštitu kao što je to slučaj kod tradicionalnih linearnih akceleratora.

Bitno se skraćuje liječenje

"Uz kirurški tim koji izvodi operaciju, u operacijskoj dvorani prisutni su specijalist radijacijske onkologije i medicinski fizičar. Na taj se način radioterapija provodi istovremeno s operativnim zahvatom. Značajna prednost za pacijenticu, među ostalim, je i činjenica da nije potrebno čekati da rana zacijeli ili svakoga dana dolaziti u bolnicu na radioterapiju. Osim što zračenje ne oštećuje okolno tkivo, na ovaj se način bitno skraćuje i ukupno trajanje liječenja", objasnila je prof. dr. Nuran Beşe iz Acibadem Maslak bolnice u Istanbulu.

Zračenje već u operacijskoj dvorani potpuna je novost i još uvijek neostvareni san u našem zdravstvenom sustavu.

Iako je posljednjih godina sve prihvaćenija primjena jedne doze ili metoda dodatnog zračenja samo tumora, a ne cijele dojke, ipak liječenje jednom dozom zračenja nije primjenjivo za sve pacijentice, upozorila je prof. dr. Beşe.

Odluku o tome je li za pojedinu pacijenticu prikladna metoda jedne doze moraju donijeti radijacijski onkolog, kirurg i patolog.

Važnu ulogu, nastavila je, pri odluci imaju dob pacijentice, veličina tumora te njegova ostala patološka svojstva.

Metoda dodatnog zračenja

Pacijentice mlađe od 50-60 godina najčešće se ne smatraju idealnim kandidatima za primjenu samo jedne doze zračenja. Kod tih je pacijentica najčešće nužno primijeniti tzv. adjuvantno zračenje cijele dojke tradicionalnom metodom, a potom slijedi operacija i dodatno zračenje (engl. radiation boost) na područje zahvaćeno tumorom. Zahvaljujući metodi IORT, dodatno zračenje također se primjenjuje u jednoj dozi za vrijeme operacije.

Metoda dodatnog zračenja primjenjuje se i na području oko bradavice kod pacijentica kojima je potrebno odstraniti cijelu dojku, ne dirajući bradavice i okolno područja iz estetskih razloga.

U tom slučaju, na bradavicu i tkivo ispod nje primjenjuje se jedna doza zračenja metodom IORT kako bi se umanjio rizik ponovnog pojavljivanja.

Linker
15. travanj 2024 22:12