S prirodnim bojama možete bojati gotovo u sve željene nijanse!
 Foto: iStock
Svašta se krije u vrtu!

Budite u trendu, obojite tkaninu prirodnim bojama

Odjeću možete obojiti i u svom domu, na posve prirodan način, kao što su nekad radile naše bake. Primjerice, uz pomoć crva koji žive na nekim vrstama kaktusa. Oni se sakupe, poliju vrućom vodom, osuše, samelju i tako se dobije karmin, crvena boja u prahu.

Tisućama godina ljudi su inspiraciju i pomoć za bojenje tkanina tražili i nalazili u prirodi: cvijeću, korijenju, lišću, voću, kori biljaka. I kad je utjecajni engleski svećenik i tehnolog William Perkins 1856. godine otkrio sintetičke boje, još to nije bio jednostavan postupak. Primjerice, bilo je potrebno osigurati 45 kg katrana da bi se dobilo 28 g boje u prahu. Unatoč tome, zbog jednostavne i brze primjene, sintetičke boje ušle su u tekstilnu industriju na velika vrata. Danas, kada zbog velike zagađenosti okoliša sve više razmišljamo i djelujemo ekološki, proces prirodnog bojanja tkanina ponovno postaje aktualan.

Obavite pripreme

Bez obzira planirate li obojiti tkaninu ili vunu, neophodno je prije toga obaviti pripreme. Za početak, izmjerite težinu tkanine, potom ju operite kako bi nestale sve nečistoće nastale tijekom tkanja. Najbolje rezultate dobit ćete ako se proces bojanja bude odvijao u malim serijama, dakle ne bojite više od 50 dag tkanine odjednom. Svaka tkanina svijetle boje i, naravno, bijele, bez većih će problema primiti novu boju. Možete obojiti vaše zavjese, ručnike, majice, plahte, jastučnice. Čak i papir, i to još mnogo lakše nego tkaninu. Naprosto ga uronite u boju ili različite boje, dok ne dobijete ton koji želite, potom ga objesite da se osuši.

Paleta prirodnih boja

Najbolja strana prirodnog bojanja jest što se sastojci koji su vam potrebni nalaze u vašem vrtu, smočnici, na balkonu, u hladnjaku. Evo nekoliko biljki koje možete iskoristiti, ovisno o boji koja vam je potrebna.

Narančasta: mrkva, ljuske luka, kora bundeve

Smeđa: korijen maslačka, kora oraha, čaj, kava, žir

Ružičasta: bobičasto voće, trešnje, crvene i ružičaste ruže, kora i sjemenke avokada

Plava: crveni kupus, crveni dud, borovnice, crveno grožđe

Tamno crvena: nar, šipak, cikla

Foto: iStock

Svi koji ga vole jesti, jako dobro znaju kakvu štetu mogu učiniti kapljice soka od nara - eto dokaza da zasigurno dobro boji odjeću!


Sivocrna: korijen perunike, kupine

Crvenoljubičasta: ljiljan, listovi bosiljka

Zelena: špinat, listovi mente, kopriva, trputac, artičoke

Žuta: lovor, neven, latice suncokreta, cvijet maslačka, kurkuma, lišće celera

Latice cvijeta nevena pružit će prekrasnu narančastu nijansu na pamučnoj tkanini!


A kako bojiti?

Korak 1: Uberite i ubacite u lonac

Uberite svoju biljku ili bobice, usitnite, izvažite i ubacite u lonac srednje veličine. Dodajte dvaput više vode nego što je bilja. Primjerice, ako stavite dvije čaše bilja, dodajte četiri čaše vode. Pustite da provri i neka lagano kuha jedan sat. Procijedite, potom u tekućinu ubacite tkaninu. Imajte na umu da što ju duže držite umočenu u tekućinu, to će vam boja biti intenzivnija. Ako vam je to cilj, možete ju pustiti da se namače preko noći.

Korak 2: Fiksirajte boju

Kad ste obavili postupak bojenja, vrijeme je za njezino fiksiranje kako bi se osigurala njezina trajnost dok je izložena suncu ili vodi. Primjerice, ako za bojenje koristite bobice, za fiksiranje upotrijebite sol. Stavite pola šalice soli u osam šalica vode. Umočite tkaninu i neka se sve kuha oko jedan sat. Koristite li za bojanje biljku, kao fiksator upotrijebite ocat. Kombinirajte omjer 1 (ocat) : 4 (voda). Sat vremena kuhajte tkaninu: kad je postupak gotov, stavite ju sušiti.

Linker
13. travanj 2024 01:02