Na području Hrvatske najviše su izloženi stanovnici kontinentalnog dijela zemlje.
 Foto: iStock
Naporna ambrozija

Borite se s alergijom? Skinite besplatne aplikacije koje olakšavaju život

Sve su europske zemlje pozvane da se uključe u rješavanje problema izazvanih ambrozijom kako bi se smanjio utjecaj na zdravlje jer bi broj alergičnih na ambroziju mogao doseći 77 milijuna.

Visoka koncentracija peludi ambrozije očekuje se tijekom ovog ljeta, što znači da zdravstvene probleme mogu očekivati sve osobe alergične na ambroziju, a procjenjuje se da je u Hrvatskoj svaka deseta osoba alergična na tu agresivnu biljku.

Hrvatsko alergološko društvo iniciralo je kreiranje aplikacije Alergični, koja se može besplatno skinuti za pametni telefon. Dostupni su svi podaci o koncentraciji ambrozije, savjeti kako prepoznati i lakše se nositi u sezoni najviše koncentracij. Sve fotografije više od tisuću lokacija zaraslih ambrozijom vidljive su u aplikaciji, ali i na interaktivnoj karti Hrvatske na ovoj web stranici.

Utjecaj na zdravlje

Razvijena je i mobilna aplikacija Peludna prognoza, također besplatno dostupna svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavima. U narodu je ambrozija poznata kao limundžik, partizanka, fazanuša; vrlo je prilagodljiva, iznimno plodonosna i otporna biljka.

Može se iskorijeniti jedino čupanjem prije cvatnje.

Na području Hrvatske najviše su izloženi stanovnici kontinentalnog dijela zemlje, no cijela se Hrvatska nalazi u epicentru širenja te invazivne i alergene biljke i zbog sve većeg problema uzrokovanog ambrozijom koncentracije su, osobito u kontinentalnom dijelu zemlje, izrazito visoke i izazivaju velike probleme kod alergičnih osoba.

Najčešći je alergijski rinitis i konjunktivitis te astma. ”Zdravstveni problemi izazvani ambrozijom su podcijenjeni”, istaknula je predsjednica International Ragweed Society dr. Maira Bonini i pozvala europsko zakonodavstvo da uvidi težinu problema i uključi se u rješavanje problema izazvanih ambrozijom kako bi se smanjio utjecaj na zdravlje.

Svaka prva ljetna subota obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv ambrozije. Procjenjuje se da će klimatske promjene i disperzija sjemena ambrozije dodatno povećati koncentraciju peludi ambrozije u zraku četiri puta do 2050. godine kada bi broj osoba alergičnih na ambroziju mogao doseći gotovo 77 milijuna.

Linker
20. travanj 2024 05:41