Ako se odlučite iskušati ovu teoriju, birajte igre riječi, slagalice i slične igrice za mozak.
 Foto: iStock
Novo istraživanje

Bolujete od multiple? Igrajte video igrice!

Istraživanja su pokazala kako igranje video igrica pospješuje rad mozga kod osoba sa multiplom sklerozom.

Igranje igrica koje treniraju mozak može poboljšati kognitivne sposobnosti kod osoba s multiplom sklerozom. Multipla skleroza je bolest središnjeg živčanog sustava koji rezultira oštećenjem zaštitnog pokrova od živčanih vlakana. Simptomi uključuju ukočenost mišića i poteškoće u razmišljanju.

Istraživači sa Sveučilišta Sapienza u Rimu pod vodstvom dr. Laure De Giglio proučavali su utjecaj video igrica na kognitivnu sposobnost osoba koje boluju od multiple skleroze.

dr. Kawashima's Brain Training

Igrice koje su korištene za istraživanje su iz Nintendo korporacije pod nazivom dr. Kawashima's Brain Training. Riječ je o igricama koje treniraju mozak koristeći razne slagalice. Igre riječima i slične temelje se na radu japanskog neuroznanstvenika Ryuta Kawashima.

U istraživanju su sudjelovale 24 osobe koje boluju od multiple skleroze sa slabijim kognitivnim sposobnostima. Oni su podijeljeni u dvije skupine, a istraživanje je trajalo osam tjedana. Ispitanici su trebali 30 minuta dnevno kroz pet dana u tjednu igrati igrice, dok su drugi bili kontrolna skupina i nisu igrali igrice.

Uključiti igrice u terapiju

Dvanaest ispitanika koji su igrali igrice nakon perioda testiranja pokazali su da dijelovi mozga koji su ključni za pažnju i izvršavanje funkcija bolje funkcionirali.
Prema rezultatima istraživanja znanstvenici se nadaju da će ovo pomoći u svakodnevnom životu osobama koje boluju od multiple skleroze te da će ovakav način rehabilitacije biti uključen u terapije.

Linker
24. travanj 2024 21:00