BOLEST ŠARLAH kod djece, odraslih i beba - simptomi, inkubacija, komplikacije, osip i posljedice

Bolest šarlah je najčešća kod djece u dobi od 4 do 8 godina, ali javlja se i kod odraslih i beba. Koliko traje inkubacija, koje su posljedice i jesu li moguće komplikacije, kako izgleda osip koji se javlja samo su neka od pitanja koja nam prolaze kroz glavu. Simptomi koji se javljaju kod šarlaha su sljedeći:"

Bolest šarlah je najčešća kod djece u dobi od4 do 8 godina, ali javlja se i kod odraslih i beba. Koliko trajeinkubacija, koje su posljedice i jesu li moguće komplikacije, kakoizgleda osip koji se javlja samo su neka od pitanja koja namprolaze kroz glavu. Simptomi koji se javljaju kod šarlaha susljedeći:

Glavni simptomi uključuju:

• bol u grlu,

• vrućicu,

• osip.

Osip je fini, izdignuti, crveni osip (izgledakao brus papir) koji nestaje kada ga se pritisne. Pojavljuje seuglavnom na vratu, prsima, ispod ruku, laktova i u unutrašnjostibedara. Osip obično ne pogađa lice koje je obliveno crvenilom.Tijekom oporavka koža se obično guli na prstima nogu i ruku. Upočetku, jezik može imati bijeli pokrov sa povećanim crvenimokusnim pupoljcima koji su opisani kao jagodasti jezik. Poslije,kada otpadne bijeli pokrov, cijeli jezik će izgledati tamnocrveno.To se naziva malinasti jezik. Danas se šarlah liječi antibioticima(penicilin ostaje lijek izbora).

Vrlo se rijetko bakterija širi u drugedijelove tijela. Ako se ipak proširi, rezultat može biti infekcijauha, sinusitis. Ostale komplikacije su reumatska groznica iliakutni glomerulonefritis (upala bubrega).

Linker
26. travanj 2024 18:36