U četvrtak uz Jutarnji list potražite novi broj magazina za ljepotu i zdrav život.
 Foto: iStock
Ne propustite novu Vitu

Boje jeseni u kombinacijama za sve prigode

Donosimo i sve o borbi s aknama, o vitalnosti i životnom balansu po ajurvedi, o tome kako bolovi u leđima mogu ukazivati na emocionalne probleme...

Akne nisu samo problem u pubertetu. Kako se boriti protiv njih, doznajte u novoj Viti, koja izlazi u četvrtak, 22. studenoga.

Kad je riječ o kožnim problemima, većina će se složiti da akne zauzimaju prilično visoko, ako ne i najviše mjesto na ljestvici neugodnih, bolnih i traumatičnih. Za čak 15 posto žena taj problem ne nestaje s pubertetom.

Akne, jedan od najučestalijih kožnih problema s kojim se bori čak 50 milijuna ljudi diljem svijeta, upalni su proces i reakcija tijela na unutarnji i vanjski stres. Kao i sve ostale upale, akne su zapravo imunosna reakcija, u ovom slučaju na bakteriju Propionibacterium acnes, poznatiju kao P. acnes. Akne, ali i drugi tipovi prištića, nastaju kao posljedica začepljenja pora u kojima se tada počinju gomilati bakterije, što dovodi do stvaranja komedona (otvorene komedone poznajemo pod imenom miteseri, dok oni zatvoreni izgledaju poput bijelih prištića), a potom papula (uzdignutih čvorića) i pustula (gnojnih mjehurića). Srećom, velik broj slučajeva moguće je riješiti tek malo povećanim obzirom prema vlastitoj koži: neutralnim sapunom lice perite dva puta dnevno, izbjegavajte frizure kod kojih kosa neprestano dira lice, kao što su, primjerice, šiške, pijte mnogo vode i, ono najvažnije i unatoč tome koliko je primamljivo - prištiće ne dirajte. To prepustite profesionalcima.

Donosimo i sve o vitalnosti i životnom balansu po ajurvedi, o tome kako bolovi u leđima mogu ukazivati na emocionalne problem a za početnike u teretani imamo vodič koji objašnjava kako pravilno vježbati na spravama. Boje jeseni - od tople žute do vatrene crvene - predstavljamo u trendi kombinacijama za sve prigode.

Nemojte propustiti: novi broj Vite, magazina za ljepotu i zdrav život, izlazi u četvrtak 22. studenoga, a paket Jutarnji list + Vita košta samo 14 kuna.

Linker
16. travanj 2024 08:49