Znanstvenici upozoravaju na 'epidemiju usamljenosti' koja utječe na razvoj brojnih zdravstvenih problema.
 Foto: Istock
Nismo se ovome nadali

Bizarni faktori koji povećavaju rizik od srčanih bolesti

Skoro deset tisuća osoba godišnje završi u bolnici zbog srčanog udara, a svakog sata jedan stanovnik umre od iznenadne srčane bolesti (9000 godišnje).

Najveći čimbenici rizika za bolesti srca nisu iznenađujući: oni uključuju pretilost, nedostatak vježbanja, pušenje, visoki krvni tlak ili kolesterol, lošu prehranu, snažnu obiteljsku anamnezu i stres.

No, stručnjaci navode, kako postoje i drugi, i to poprilično iznenađujući faktori koji također povećavaju rizik za bolesti srca.

Dobili ste menstruaciju prije svoje 12-e godine

Što ranije uđete u pubertet, to je veći rizik od bolesti srca kasnije, kaže američki kardiolog Adam Splaver. Nedavno istraživanje pokazalo je da žene koje su dobile menstruaciju prije dobi od 12 godina imaju oko 10 posto veću vjerojatnost za razvoj bolesti srca od žena koje su menstruaciju dobile kasnije.

Istraživači nisu teoretizirali zašto se to događa, ali druga istraživanja pokazala su da povećana razina estrogena (hormon koji igra bitnu ulogu u pubertetu) može povećati rizik od krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Uzimate tablete za mršavljenje

Stručnjaci tvrde kako one povećavaju krvni tlak i broj otkucaja srca. Ako ih uzimate jako dugo, one mogu uzrokovati trajna oštećenja.

Držite se dokazanih metoda gubitka težine kao što su zdrava prehrana i vježbanje.

Nedavno ste imali gadnu gripu

Istraživanje koje je objavio New England Journal of Medicine ukazuje na povećanje rizika za srčani udar kod osoba oboljelih od gripe.

Prema podacima prikupljenima od 332 osobe koje su imale srčani udar, kod ispitanika oboljelih od gripe se bilježi šesterostruko veći rizik za komplikacije.

Usamljeni ste

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Heart, osjećaj usamljenosti i društvena izolacija povećavaju rizik od srčanih bolesti za 30 posto (koliko i pušenje). Srećom, ovo je jedan od faktora koji se relativno lako može riješiti. Nađite hobi, uključite se u neki klub (ples, planinarsko društvo…), nabavite kućnog ljubimca.

Ne samo da smanjuju osjećaj usamljenosti, već mogu poboljšati zdravlje srca.

Imali ste tešku trudnoću

Stručnjaci tvrde da rizik za bolest srca također povećava i teška trudnoća, odnosno gestacijski dijabetes, preeklampsija ili visoki krvni tlak tijekom trudnoće.

Svaku večer popijete nekoliko čaša vina

Postoji mnogo konfliktnih informacija o utjecaju alkohola na bolestI srca, no sigurno je reći da je, umjereno pijenje (jedno piće dnevno) u redu. Međutim, svako pretjerivanje povećava rizik od srčanih bolesti.

Imate upalnu bolest

Lupus i reumatoidni artritis imaju dvije stvari zajedničke. Najčešće pogađaju žene i povećavaju rizik za srčane probleme.

Depresivni ste

Depresivni ljudi imaju većine razine kortizola (hormon stresa koji je povezan s bolestima srca). Depresija također može otežati da radite stvari koje smanjuju rizik od bolesti srca kao što su odlazak kod doktora, vježbanje, joga, meditacija i uzimanje lijekova.

Riješite TESTOVE i otkrijte kakvog je zdravlja vaše srce!

Linker
16. travanj 2024 15:57