Također je važno i što jedemo...
 Getty Images/iStockphoto
oralna higijena

Bitno je i gdje držite četkicu! Održite zdravlje zubi i u izolaciji te spriječite stvaranje plaka

Ovo baš nisu normalna vremena, ali važno je da kontroliramo one stvari koje možemo. Briga za zube i oralna higijena jesu neke od tih važnih stvari

Većina stomatoloških ordinacija zatvorila je ambulante dok traje pandemija koronavirusa, rade samo hitne slučajeve, što se odnosi na neizdrživu bol ili ozljedu koja zahtijeva hitnu intervenciju stomatologa. Svim ostalima savjetuje se - čuvajte zdravlje zubi kod kuće tako da ih četkate najmanje dva puta dnevno zubnom četkicom i čistite najmanje jednom dnevno zubnim koncem ili interdentalnom četkicom. Nemojte zaboraviti da i četkica treba biti uvijek čista.

„Ovo baš nisu normalna vremena, ali važno je da kontroliramo one stvari koje možemo. Briga za zube i oralna higijena jesu neke od tih važnih stvari “, kaže stomatolog H. Dieu Luong iz New Jerseya. Savjetuje četkanje zubiju obavezno dva puta na dan i jednom čistiti zubnim koncem ili interdentalnom četkicom.

„Važno je spriječiti stvaranje plaka na zubima. Plak može uzrokovati upalu desni (gingivitis). A ako još niste, razmislite o prelasku na električnu četkicu. Zube je potrebno pravilno četkati dvije do tri minute. To pruža najveću zaštitu zdravlja zubiju i usne šupljine u vremenima kada ne možemo redovno odlaziti stomatologu na kontrolne preglede i uklanjanje kamenca“, savjetuje Faraj Edher, stomatolog iz Vancouvera.


Ispiranje usta nealkoholnom vodicom dva puta na dan također pomaže spriječiti stvaranje plaka

„Oralni mikrobiom ima važnu ulogu u našem imunosnom sustavu, a vodica za ispiranje koja sadrži alkohol ili pasta s baktericidnom komponentom, kao što je triklosan/kopolimer, mogu narušiti ravnotežu oralnog mikrobioma “, upozorava stomatolog Mark Burhenne, osnivač portala AsktheDentist.com. Savjetuje da je sada najbolje izbjegavati paste ili vode za ispiranje koje uništavaju prirodne oralne bakterije, bolje je koristiti hidroksiapatitne paste, koje su manje baktericidne od fluorida (iako ni s njim nećete pogriješiti), ali uz to obnavljaju zubnu caklinu. Hidroksiapatit je glavni sastojak zubne cakline, prirodno sadržan u našoj slini. Ako ga nema dovoljno, dobro ne radi ni prirodni obrambeni mehanizam remineralizacije cakline.


Također je važno i što jedemo

Savjetuje se izbjegavanje pojačanog konzumiranja grickalica, čemu možemo biti naročito skloni u trenucima pojačanog stresa izazvanog koronavirusom i izolacijom u kući.

„Škrobna hrana ili zaslađena pića pojačavaju kiselinu u ustima koja otapa površinu zuba, uništava caklinu i slabi zube“, kaže stomatolog Chris Strandburg. Preporučuje se jesti one ugljikohidrate koji obiluju vlaknima, a ima ih u voću i povrću te cjelovitim žitaricama, jer ona pomažu i čistiti zube. Procesuirana hrana, slatkiši i zaslađena pića među najvećim su neprijateljima oralnog zdravlja. Stomatolozi se slažu da je dobra hidracija dobra i za zdrave zube, a najbolje je piti običnu vodu.

„Oduprite se lošim metodama kontroliranja stresa, a među njima su pušenje i pijenje alkohola. Oboje može potaknuti infekcije desni. Naravno nije poželjno niti da grizete nokte ili vrh olovke. Osim što možete dobiti infekciju, možete slomiti zub“, upozorava stomatolog Jared Cox iz Arkansasa. Budite pažljivi i kad jedete orašaste plodove jer se osjetljivi zubi mogu otkrhnuti.


Kako čistiti zubnu četkicu

Čista zubna četkica važna je za zdravlje zubi, a higijenom četkice smanjujete mogućnost unošenja bakterija i virusa u svoj organizam. No ima jedna velika pogreška koju često činimo. Naime, držanje četkice u kupaonici u kojoj je i wc školjka zahtjeva posebne mjere opreza.

„Svaki put prilikom ispiranja školjke vodom, raspršuju se sitne čestice aerosoli, koje mogu doći do četkice i drugih stvari koje držimo na komodama i umivaonicima. Tako naša četkica nije samo puna mikroba iz naših ustiju, već i iz wc školjke, poda, slavina, ali i čaša u kojima držimo četkicu, koje su također rasadište bakterija, plijesni i drugih štetnih tvari“, upozorava stomatolog Mike Golpa. Napominje i da je jedan od načina širenja zaraze se COVID-19 putem fekalija, pri čemu veliku ulogu u mogućem prijenosu koronavirusa može imati upravo četkica za zube. Zato bi trebalo steći naviku poklopiti poklopac školjke uvijek prije puštanja vode.

Također, četkicu, kutiju sa zubnim koncem i čistač jezika držite u ladici zaštićene poklopcem. „Dobra higijenska mjera je i ako četkicu namočimo u mješavinu vodice za ispiranje i hidrogen peroksida“, savjetuje Eugenia Roberts, stomatologinja i docentica na Midwestern University Clinics u Arizoni. Hidrogen peroksid nije toksičan, a za upotrebu u kućanstvu kupuje se tripostotna otopina (dakle 97 posto je voda). Bez problema se za malo novca kupuje u ljekarnama.

„ Postoji značajan broj znanstvenih dokaza da je odgovor imunosnog sustava snažno povezan sa zdravljem zubiju i desni. Tijekom pandemije koronavirusa važno je postići optimalan rad imunosnog sustava koji će se lakše izboriti s virusom“, naglasila je E. Roberts za portal Healthline.


Kako do zubara tijekom pandemije koronavirusa

Kao i kod ostalih zdravstvenih usluga i zubari su odgodili sve što može čekati. Obustavljeni su postupci čišćenja zubiju, kontrolni pregledi i popravci, osim ako nije hitno stanje. U tom slučaju savjetuje se da nazovete svog stomatologa koji će vas uputiti što trebate dalje činiti. Domovi zdravlja tijekom pandemije koronavirusa imaju organizirana stalna dežurstva. Rade od 7 do 21 sat, sve dane u tjednu uključujući i praznike. Primjenjuju se sve mjere opreza u zaštiti od COVID-19.

„Na žalost, okruženje ugroze u kojima obavljamo našu djelatnost, procjenjujemo u samom vrhu izloženosti. Našim pacijentima ne možemo staviti maske na usta, radimo u oblaku aerosoli iz usne šupljine uz velike brzine rotirajućih instrumenata, a vrlo često pružamo pomoć u akutnim situacijama kod pacijenata koji su blizu ili unutar rizičnih epidemioloških skupina“, naglasili su iz Hrvatske komore dentalne medicine (HKDM). Svjesni i nužnosti očuvanja radnih mjesta odluku hoće li raditi ili ne prepustili su individualno svakom privatnom stomatologu, uz naputak da trebaju osigurati maksimalnu zaštitu sebi i svojim pacijentima. U ordinacijama se primjenjuje obaveza držanja razmaka u čekaonici, na ulazu se obavezno peru i dezinficiraju ruke, doktori dentalne medicine, tehničari i asistenti osim maski, dugih rukava i rukavica, sada stalno koriste i vizire. Dezinfekcija prostora radi se nakon svakog pacijenta.

Linker
19. travanj 2024 00:51