Vrijeme je da sebe počnete stavljati na prvo mjesto.
 Shutterstock
Dosta je zafrkancije

Bilo bi dosta: 12 loših navika kojih se nakon 40-e itekako želimo riješiti, a posebno one posljednje

Neke navike su vam mogle proći dok ste bili u 20-ima i 30-ima. Zdravlje ne treba olako shvaćati, a nakon 40-e mu trebate dati svu svoju pažnju.

Da, 40-e su nove 30-e! No, vaše tijelo to možda i ne zna. Iako, ova okrugla brojka donosi puno fantastičnih stvari, činjenica je da se više ne možete voditi nekim zdravstvenim načelima kojima ste se vodili dok ste bili u 20-ima i 30-ima.

Metabolizam se usporava, rizik za određena stanja se povećava i puno je teže zanemarivati vlastito tijelo i izvući se s time. Ono, što želimo reći jest da ipak trebate biti malo oprezniji i izbjeći uobičajene pogreške, odnosno loše navike.


1. Preskačete trening snage

Svi znamo benefite kardio vježbi (tope kalorije, poboljšavaju izdržljivost, smanjuju šanse srčanog i moždanog udara), ali isto tako se pobrinite da uključite i utege u svoju rutinu vježbanja.

Stručnjaci kažu kako svi mi počnemo gubiti mišićnu masu u dobi od 30 godina, a taj proces se ubrzava u dobi od 40 godina.

Problem je taj da mišićna masa igra veliku ulogu u osnovnoj metaboličkoj stopi - količini kalorija koju ste istopili u mirovanju. Tako da kad izgubite mišićnu masu, metabolizam se usporava. Trening snage dvaput tjedno može vam pomoći da obnovite mišiće i ubrzate metabolizam.


2. Šećeru još uvijek govorite 'da'

Previše konzumiranja šećera može ugroziti sposobnost vašeg tijela da ga obradi, što može dovesti do otpornosti na inzulin i, s druge strane, dijabetesa tipa 2. Budući da je dijabetes tipa 2 najčešći kod osoba starijih od 40 godina, pametno je regulirati unos šećera. Američka udruga za srce preporučuje održavanje unosa šećera ispod 25 grama dnevno.


3. Odgađanje mamografije

Kada ste u svojim tridesetima, rizik od dobivanja raka dojke iznosi 1 naprama 228, ali nakon 40 godina, izgledi skaču s 1 na 69. Mamografija se savjetuje jednom do dvaput godišnje, ovisno o osobnim čimbenicima rizika.

Foto: iStock
Kad ste se posljednji put pošteno odmorili?

4. Prepuštate se lošem raspoloženju

Depresija više pogađa žene nego muškarace. Ako vas tuga, razdražljivost, krivnja, gubitak interesa za stvari u kojima inače uživate drži dulje od dva tjedna - to može biti nešto više od samo lošeg raspoloženja. Razgovarajte sa stručnjakom.


5. Ne mijenjate loše navike spavanja

I sami znate koliko vam je teško funkcionirati kad nekoliko dana za redom spavate manje od 7, 8 sati. Probajte se držati dosljednog rasporeda spavanja, ne nosite mobitel u krevet i ne radite nakon 20 sati.

6. Izbjegavanje ginekologa

Ako su vam godinama nalazi uredni, to ne znači da sad morate zaboraviti na ginekologa. Godišnji pregled je obavezan.


7. Izbjegavate kreme sa zaštitnim faktorom

Opekline od sunca trebate ostaviti u dalekoj prošlosti. Ovo je loše u bilo kojoj dobi, ali kako godine idu, zaštita je itekako bitna. Žene starije od 40 godina bi trebale svaki dan na lice stavljati kremu sa zaštitnim faktorom. Nemojte zaboraviti provjeriti i madeže.

Foto: iStock
Krema sa zaštitnim faktorom vam treba postati najbolja prijateljica.


8. Ne idete oftalmologu

Ako imate savršen vid ili vam dioptrija godinama stagnira, možda ne vidite razlog za posjet okulistu. No, stručnjaci upozoravaju da se pregled svejedno, jednom godišnje treba obaviti.


9. A ni kod zubara

Kako starimo, briga o zubima može spriječiti neke ozbiljne zdravstvene probleme. Za početak, manja je vjerojatnost da ćete izgubiti zub. Oralno zdravlje izravno je povezano s vašim cjelokupnim zdravljem, a to je apsolutno neophodno kako bi vas bolesti desni, srca i dijabetes zaobišli.


10. Ne uzimate potrebne vitamine

Tijekom menopauze, smanjeni estrogen dovodi do bržeg gubitka gustoće kostiju. Održavanje adekvatne gustoće kosti prije menopauze ključno je za prevenciju osteoporoze.

Drugim riječima, sada je savršeno vrijeme da se pobrinete za dovoljan unos kalcija i vitamina D - bilo kroz prehranu ili dodatke.

11. Stavljate se na posljednje mjesto

U svojim dvadesetim i tridesetima, kada gradite karijeru ili zasnivate obitelj (ili oboje!), zdravlje se lako zapostavi.. No, sad je vrijeme da se počnete brinuti o sebi koliko se brinete o drugima. Idite na godišnje preglede, pronađite vremena za vježbanje, za stvari koje vas čine sretnim i koje vas opuštaju.


12. Ugađate svima, samo ne sebi

Vrijeme je da kažete - DOSTA! Ako do sad nismo, u četrdesetima bome više nismo u cvijetu mladosti, ali bome nismo ni "veslo sisali" da nas svi navlače kako im i kad im se to čini zgodno.

Svi smo se mi našli u takvim situacijama - kuhamo ono što drugi vole, a ne ono što se nama jede. Šutke prelazimo preko situacija koje nam ne odgovaraju. Odlazimo na sastanke ili druženja koja bismo radije prespavali. A to nas ždere i narušava naš unutarnji mir. Istina je i kako se to itekako odražava i na naše zdravlje. Ovo razdoblje života je idealno da podvučete crtu i krenete se zauzimati za sebe.

Linker
19. travanj 2024 08:13