Negativan utjecaj usamljenosti i društvene izolacije jednak je riziku povezanom s posljedicama pretilosti.
 Getty Images/iStockphoto
Prirodna ljekarna

Biljna pomoć kod simptoma menopauze

Kao prirodni ovlaživači kod suhoće rodnice upotrebljavaju se jojobino i kokosovo ulje, aloe vera i vitamin E.

Menopauza uglavnom nastupa oko 51. godine, u užem smislu to je zadnja menstruacija u ženinom životu i posljedica je pada funkcije jajnika, odnosno glavnih ženskih spolnih hormona - estrogena i progesterona. No, pet do šest, pa i više godina ranije počinje razdoblje predmenopauze u kojem jajnici postupno počinju proizvoditi manje količine estrogena. Između četrdesete i šezdesete godine, dakle i u predmenopauzi i u postmenopauzi, svaka žena u nekom razdoblju osjeća simptome prijelaznog razdoblja - neredovite menstruacije, obilna ili slaba menstrualna krvarenja, promjene raspoloženja, razdražljivost, nesanicu, valunge, noćna znojenja, pad spolne želje, vaginalnu suhoću, osjećaj lupanja srca, treperenje srca, rastresenost, glavobolje...

I premda je ta tranzicija normalan dio starenja, nije potrebno trpjeti simptome niti se miriti s njima, posebno ako su teški i narušavaju kvalitetu života. Službena medicina za kontrolu menopauzalnih simptoma nudi hormonalnu nadomjesnu terapiju, naravno kod žena kojima nije kontraindicirana, a ona ima važnu ulogu i u terapiji i prevenciji kroničnih bolesti poput srčano-krvožilnih, osteoporoze i demencije. No, za pomoć se koriste i različiti dodaci prehrani te biljni pripravci, pa i prirodna ljekarna ima što ponuditi u ovom području.

Dodaci prehrani

Jedna od najproučavanijih biljaka u tom smislu je cimicifuga (lat. Cimicifuga racemosa). Istraživanja su pokazala da nakon šest do osam tjedana redovitog uzimanja (doze od 40 do 200 mg) uspješno ublažava gotovo sve menopauzalne simptome, a one neurovegetativne čak kod 80 posto pacijentica. Cimicifuga ne sadrži fitoestrogene te nema estrogensko djelovanje.

Liver detox super food selection in wooden bowls and spoons over brown paper background..
Marilyn Barbone

Crvena djetelina također je poznati pomagač za ublažavanje simptoma menopauze, no ona sadrži fitoestrogene. Istraživanja su pokazala da se svakodnevnim uzimanjem 80 mg ekstrakta ove biljke smanjuju anksioznost i depresivne epizode za gotovo 80 posto. Izoflavoni iz crvene djeteline mogu pomoći i kod problema sa spavanjem, valunga, očuvanja koštane mase itd.

Ublažavanje valunga i ostalih simptoma

Ginseng se uobičajeno koristi kod problema s pamćenjem i kod stresa, pa bi već zbog toga mogao kokosovo ulje pomoći ženama koje u menopauzi pogađaju zaboravljivost i rastresenost, ali potvrđeno je i da značajno smanjuje pojavu valunga. Treba ga uzimati ujutro jer može izazvati nesanicu.

Sladić ili slatki korijen može pomoći u menopauzi zahvaljujući fitoestrogenima iz njegova korijena koji u određenoj mjeri mogu nadoknaditi prirodni pad razine estrogena do kojeg dolazi u tom razdoblju

Sladićevi estrogenski učinci povećavaju razinu estrogena kad je niska, a smanjuju kad je previsoka. Mogu blokirati i učinke kemijskih estrogena iz okoliša.

Simptome menopauze pomaže ublažiti i vrkuta, odnosno njezin čaj. Svaki dan piju se tri šalice toplog čaja, na gutljaje. Narodna medicina preporučuje i čaj od imele te od stolisnika.

Za bolji san i raspoloženje

Žuti noćurak bogat je esencijalnim masnim kiselinama među kojima je i GLA (gama-linolenska kiselina). Ona je izvor prostaglandina, spoja koji pomaže u postizanju hormonske ravnoteže. Ulje žutog noćurka preporučuje se kao pomoć kod noćnih znojenja i navala vrućine.

Matičnjak se kao pomoć primjenjuje u prvom redu za jačanje koncentracije, za poboljšanje raspoloženja, protiv osjećaja uznemirenosti i panike. Kao dodatak prehrani može se uzimati dulje vrijeme.

I hmelj može pomoći svojim estrogenskim djelovanjem. Upotrebljava se u narodnoj medicini za ublažavanje valunga, a posebno noćnih napadaja vrućine koji ometaju san i vode prema nesanici. Uzima se kao tinktura.

Kadulja zahvaljujući fitoestrogenima također može pomoći kod navala vrućine, kod prekomjernog znojenja, osjećaja treperenja srca, kod uznemirenosti i paničarenja. Primjenjuje se kao čaj od listova. Jednu do dvije žličice prelijte sa 2 dl vruće vode i ostavite deset minuta. Okus je dosta intenzivan.

Kravljacica Kornati 300811.
Na otoku u Kornatskom arhipelagu unutar nacionalnog parka Kornati u uvali Kravljacica proizvodi se etericno ulje kadulje, kaduljin hidrolat i cajevi od kadulje. Proizvodi ih Lucija Skracic sa svojom obitelji muzem Zvonimirom i sinom Filipom na tradionalan nacin branja i susenja tako da je unutar firme koju je osnovala
CROPIX

Kod vaginalne suhoće

Vaginalna suhoća i svrbež posljedica su hormonskih promjena u menopauzi. Za ublažavanje se koriste različiti pripravci, primjerice nevenova krema kojoj ste dodali kap do dvije ružinog ulja. Riječ je o esencijalnom ulju damašćanske ruže (lat. Rosa damascena), važno je koristiti samo izvorno ulje vrhunske kvalitete za medicinsku namjenu. Ovo ulje hladi i blaži, djeluje adstringentno i protuupalno.

U istu svrhu od pomoći može biti “kućna” krema – u 50 do 70 ml bazne neutralne kreme umiješajte 20 ml ružine vodice, 10 ml tinkture pulsatille i 20 ml tinkture vrkute.

Određenu pomoć može pružiti ulje jojobe koje ima hidrirajuća i protuupalna svojstva. Umočite dva prsta u jojobino ulje pa ga blago umasirajte u rodnicu. Nakon dvadesetak minuta isperite. Ovo bi trebalo ponavljati tri puta tjedno. Osim jojobinog ulja, prirodni lubrikanti su i kokosovo ulje, aloe vera te vitamin E, koji potiče vaginalnu sluznicu na vlaženje, a pomaže i u prevenciji infekcija.

Što preporučuje kineska medicina

Za stimuliranje hormona jajnika te kao pomoć kod preuranjene menopauze ili za ponovno pokretanje sistema nakon dugogodišnjeg uzimanja hormonalnih kontraceptiva kineska medicina koristi korijen lažnog jednoroga (lat. Chamaelirium luteum). Pet do deset kapi njegove tinkture trebalo bi uzimati četiri do šest puta na dan. Koristi se samostalno ili u kombinaciji s pet kapi vrkute ili 2 do 3 ml cimicifuge po dozi.

Za umirenje rada srca te pomoć kod lupanja srca i tjeskobnosti kineska medicina preporučuje nadzemni dio srčanice (lat. Leonurus cardiaca). Upotrebljava se u čaju ili tinkturi. U kombinacijama s lavandom i verbenom sredstvo je za smirenje živaca, a s kaduljom i divljim pelinom za ublažavanje noćnih znojenja.

Korijen kineske heljde (lat. Fallopia multiflora) upotrebljava se kod rane menopauze, najbolje u dekoktu od 50 grama biljke na 750 ml vode. U dekoktu se može kombinirati, primjerice, s goji bobicama ili cimetom. Bobice prstaste konopljike (lat. Vitex agnuscastus) stimuliraju i normaliziraju hormonsku funkciju, ublažavaju valove vrućine i druge simptome. Uzima se deset kapi tinkture u vodi svako jutro.

Linker
18. travanj 2024 02:13