Dr. Milan Milošević umjetnu je hrskavicu ugradio pacijentu Andreju Vujinoviću, koji je do sada otežano hodao.
 Ranko Suvar/Hanza Media
veliki uspjeh

BILI SMO NA OPERACIJI Zagrebački kirurški tim prvi je u Hrvatskoj ugradio umjetnu hrskavicu u palac

Kirurški tim Poliklinike Ribnjak, predvođen ravnateljem dr. Milanom Miloševićem, u četvrtak je po prvi put u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe izveo operaciju ugradnje umjetne sintetske hrskavice.

Ugradnja potpuno biokompatibilne hrskavice u zglob nožnog palca prvi put je ugrađena u zagrebačkoj Poliklinici Ribnjak. Dr. Milan Milošević, spec. ortopedije i traumatologije umjetnu je hrskavicu ugradio 78-godišnjem pacijentu Andreju Vujinoviću iz Zagreba, koji je do sada otežano hodao zbog bolova i oteklina stopala lijeve noge.

Nakon zahvata vrlo brzo će osjetiti značajno poboljšanje, boli više neće biti, a palac će biti pokretljiviji, što nije omogućavala niti jedna dosadašnja metoda liječenja artrotske bolesti zgloba.


Zagreb, 160120.
Poliklinika Ribnjak, Ul. grada Mainza.
Prva ugradnja umjetne hrskavice u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe koju je ugradio dr. Milan Milosevic, spec. ortoped i traumatolog u Poliklinici Ribnjak.
Na fotografiji: Dr Milan Milosevic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar/Hanza media

Ponaša se kao prirodna hrskavica zgloba

- Artrotske promjene s vremenom progrediraju i ostavljaju posljedice na zglobovima u vidu bolova, zadebljanja palca i ograničene pokretljivosti. To značajno utječe na pokretljivost i ograničava svakodnevne aktivnosti. S obzirom na to da su konzervativne metode liječenja neuspješne, često je potrebna operacija. Dosadašnje kirurško liječenje uključivalo je nekoliko metoda, među njima i tzv. ukočenje (artrodeza) palca, no sada je moguće izbjeći takvu vrstu kirurške intervencije. Ugrađuje se visoko sofisticirana sintetska hrskavica koja je potpuno biokompatibilna, odnosno ponaša se kao prirodna hrskavica zgloba pa nema odbacivanja. Najveća njezina prednost je što, osim uklanjanja bolova, omogućava i 50 posto veću pokretljivost palca što dosadašnjim metodama nije bilo moguće - kaže dr. Milan Milošević.

Poliklinika Ribnjak je prva u Hrvatskoj uvela proizvod nove generacije potpuno biokompatibilnih materijala za koje nema straha da će organizam odbaciti, oporavak je brz, a pacijent se vraća svim svojim aktivnostima bez bolova i bez ikakvih ograničenja. Ovaj zahvat nije ne teret HZZO-a, ali njegova cijena, kaže dr. Milošević, potpuno opravdava benefite koje ima oboljeli i cijeli zdravstveni sustav jer značajno umanjuje vrijeme koje oboljeli provede na bolovanju.

Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda ortopeda i rentgenske snimke, a epidemiološki podaci pokazuju da je u 2,5 posto populacije iznad 50 godina artritisom na stopalu zahvaćen upravo palac.

Linker
24. travanj 2024 23:25