Hmmm, a da možda ipak razmislite o nekom drugom piću...
 Foto: iStock
Sklonije rozaceji

Bijelo vino i likeri štete ženskoj koži

Crvenilo lica i vrata, akne i vidljive kapilare samo su neki od pokazatelja da vam ova dva alkoholna pića štete.

Novo istraživanje, provedeno na Sveučilištu Brown na Rhode Islandu, pokazalo je da pijenje bijelog vina i likera povećava rizik za pojavu rozaceje kod žena.

Rozaceja uzrokuje crvenilo lica i vrata, a u nekim oblicima može biti praćena i aknama i vidljivim kapilarama.

Pokazalo se da jedna do tri čaše bijelog vina mjesečno povećavaju rizik za pojavu rozaceje za 15 posto u odnosu na žene koje nisu pile to piće.

Kad je riječ o likerima, pet ili više pića mjesečno povećava rizik za rozaceju za 28 posto.

Rozaceja je kronična upalna bolest obilježena sklonošću razvoju crvenila i krvnih žila. Bolest se ne može izliječiti, ali se uspješno stavlja pod kontrolu. U kasnijoj fazi nastaju upalne promjene slične aknama. Radi se o pojačanoj osjetljivosti krvnih žila na vanjske podražaje, pri čemu se one šire uslijed prodora krvi, što daje crvenilo kože. Ubrzo se krvne žile skupljaju i crvenilo kože nestaje. Ukoliko podražaji budu učestali, crvenilo kože postaje trajno, kao i razvoj krvnih žila. Krvne žile su propusne, zbog čega dio krvi curi u međustanični prostor, što potiče upalu i razvoj promjena koje su slične aknama.

Kako se liječi rosaceja?

Uglavnom se liječi raznim kremama i antibioticima čiji se efekt bazira na protuupalnom djelovanju i time djeluju na posljedice. Pojava lasera i IPL uređaja znatno je pomogla u borbi protiv rosaceje i trenutno je najbolja terapija za nju, jer djeluju na uzrok bolesti, a to su krvne žile. Njihovim uništenjem smanjuje se sklonost crvenilu i upalama. Izbijanje upalnih promjena, kao što su akne i napadaji crvenila, stavlja se uspješno pod kontrolu. Što je najvažnije, sprječava se kasniji rast lojnih žlijezda na nosu muškaraca, što znatno narušava fizički izgled. Nekad rosaceja može zahvatiti samo nos ili bradu uz razvoj većih krvnih žila te kapilara, osobito kod muškaraca.

Osim estetskog značaja, rosaceja je bolest koja napada oči te može oštetiti vid. Većina oboljelih ima smetnje s očima u vidu crvenila i svrbeža, što se liječilo kao konjuktivitis.

Oboljelima se savjetuje da se kod očnih smetnji odmah jave oftalmologu. Lijek izbora za očne tegobe su sistemski antibiotici. Za stavljanje bolesti pod kontrolu najvažnija je prevencija, tj. izbjegavanje provocirajućih faktora jer inače ni jedna terapija ne pomaže. Treba izbjegavati vrućinu kao i sve izvore topline: peć, radijator i štednjak, a prostorije ne treba jako zagrijavati. Vruću hranu i tekućinu treba piti ili jesti samo kad se ohlade, a začinjenu hranu izbjegavati. Sredstva za njegu moraju biti blaga i nježna te ne smiju sadržavati alkohol.*


* Izvor: Poliderma

Linker
19. travanj 2024 08:58