do 18 posto

Bezreceptni lijekovi značajno će pojeftiniti već početkom iduće godine

Najčešće prodavani bezreceptni lijekovi u Hrvatskoj su analgetici (lijekovi za smanjenje boli), antipiretici (lijekovi za snižavanje tjelesne temperature), lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i lokalni dekongestivi (kapi i sprejevi za odčepljivanje nosa).

 

Stupanjem na snagu novog Zakona o PDV-u kojim će se izjednačiti porezna stopa za sve lijekove, maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova će se početkom 2019.  smanjiti u prosjeku za 17-18 posto. Trenutno se za lijekove na recept plaća PDV od pet, za bezreceptne 25 posto, što Hrvatsku svrstava među rijetke zemlje s različitim oporezivanjem lijekova koje plaćaju osiguravajuća društva ili država, i onih koje plaćaju pacijenti.

Hrvatska ljekarnička komora je stoga u posljednje tri godine, kroz inicijativu Udruženja proizvođača bezreceptnih lijekova predlagala upravo izjednačavanje oporezivanju lijekova.  

 

Lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici 

„Hrvatska ljekarnička komora pozdravlja ovu odluku Vlade i smatramo da je svaka olakšica koju će osjetiti pacijenti dobrodošla, a dobro je što će smanjenje cijena dočekati u vrijeme sezonskih bolesti poput gripe i prehlada, kada se povećava potreba za bezreceptnim lijekovima. Pacijenti su dosad po lijekove  za snižavanje temperature i smanjenje boli znali odlaziti u susjedne zemlje, upravo zbog razlike u cijeni, gdje je bio na gubitku i nacionalni proračun. Na ovaj će se način povećati dostupnost samoliječenja, no to nikako ne znači uzimanje bezreceptnih lijekova bez savjetovanja s liječnicima i ljekarnicima, kako bi se umanjila mogućnost negativnih posljedica njihove nepravilne primjene“, naglašava predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, dodajući kako ovakve mjere pozitivno utječu i na razvoj farmaceutske industrije i ljekarništva u ruralnim područjima.

Bezreceptni lijekovi značajno će pojeftiniti već s početkom iduće godine pa će, primjerice, lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici i 500-tinjak drugih lijekova koji se izdaju bez recepta, imati u prosjeku do 18 posto nižu maloprodajnu cijenu.

Cijene analgetika i antipiretika trenutno se kreću od 25 do 40 kuna, a nakon primjene niže stope PDV-a ova će kategorija najprodavanijih bezreceptnih lijekova biti od 20 do 30-ak kuna. Lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos u prosjeku će biti i do 10 kuna jeftiniji.

Najčešće prodavani bezreceptni lijekovi u Hrvatskoj su analgetici (lijekovi za smanjenje boli), antipiretici (lijekovi za snižavanje tjelesne temperature), lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i lokalni dekongestivi (kapi i sprejevi za odčepljivanje nosa). Hrvati na lijekove bez recepta godišnje troše dvostruko više no prije pet godina, no o njihovom djelovanju i rizicima sve manje pitaju stručnjake zbog čega iz Hrvatske ljekarničke komore apeliraju kako svakom lijeku, bez obzira na njegovu laku dostupnost, moramo pristupiti s dužnim oprezom. 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo