Svrbi, svrbi, užasno svrbi

Atopijski dermatitis: Tri okidača koja mogu dovesti do bolesti

Nemojte biti obeshrabljeni, atopijski dermatitis kod djece može se držati pod kontrolom, a s godinama i potpuno nestati.

 

Atopijski dermatitis je kronična dugotrajna bolest kože. Ona se manifestira crvenilom (ekcemom), suhom kožom i jakim svrbežom. Atopijski dermatitis ili po starom nazivu neurodermitis najčešće se javlja kod djece. Istraživanja pokazuju da oko 20 posto djece predškolske dobi ima ovu kožnu bolest. Promjene na koži najčešće počinju u najranijoj dobi, od drugog mjeseca života do godine dana. Intenzitet bolesti s godinama slabi, a nekima u potpunosti nestane do sedme godine. Isto tako nisu pošteđene ni odrasle osobe, jer se može pojaviti u bilo kojoj dobi.

 

Simptomi atopijskog dermatitisa

Nerijetko se djeca ne mogu kontrolirati pa si znaju napraviti krvave rane, svrbeći upaljena područja kože. Atopijski dermatitis lako ćete prepoznati po vlažnoj koži - curenje limfe, suhim i ljuskavim ranama koje neprestano svrbe. Najčešće su zahvaćena ova područja na tijelu: pregibi ruku i nogu, tjeme, područje oko usana i iza ušiju, obrazi i vrat.

Može doći do infekcije kože kao što su stafilokokna i streptokokna infekcija, herpes simplex i kandida te u tim slučajevima morate odmah reagirati.

 

Tri ključna uzroka

1. Stručnjaci najviše povezuju ovu bolest s alergijom na hranu, a namirnice koje se najčešće dovode u vezu s mogućim uzrocima su agrumi (naranče, mandarine, limun), konzervirana hrana, suhomesnati proizvodi, svinjetina, jaja, mlijeko i šećer.

2. Međutim, alergija može biti i na deterdžente za pranje rublja, posuđa, ali i na omekšivače za rublje, šampone za kosu i sapune. Dakle, svako sredstvo koje dolazi u kontakt s kožom.

3. Nova saznanja govore kako je moguće da atopijski dermatitis dolazi i kao posljedica cjepiva kod djece. Vjerojatno ste čuli da postoje nuspojave cjepiva, što je u posljednje vrijeme aktualna tema i kod nas.

 

Šta još smeta ovako osjetljivoj koži?

  1. Vruća voda također isušuje kožu, stoga duge, tople kupke izbjegavajte.
  2. Temperaturne promjene znaju pogoršati kožu atopičara, odnosno osoba koje boluju od atopijskog dermatitisa.
  3. Ukoliko imate kućnog ljubimca vodite više računa o higijeni stana jer dlaka kućnih ljubimaca izaziva svrab.

 

Liječenje

Na prvom pregledu liječnik će preporučiti vađenje krvi i pretrage da se vidi da li su IgE i eozonfili u krvi povišeni. Također, preporučit će bris kože da vidi jesu li se na koži nastanile nekakve bakterije ili gljivice.

Osjetljivost je genetska, ali poremećaji su izazvani raznim podražajima iz okoline. A to znači kako na ovu bolest možemo utjecati malim promjenama u svakodnevnim navikama.

Liječenje ove kožne bolesti treba voditi dermatolog. Cilj liječenja je, naravno, smanjiti ili u potpunosti ukloniti simptome ove kožne bolesti. Međutim, brzina liječenja ovisit će o tome koliki je intenzitet i zahvaćenost kože. U akutnim stanjima atopijskog dermatitisa neophodan je lokalni kortikosteroid. Najčešće se propisuje mast, no pri njezinoj primjeni treba se strogo pridržavati uputa liječnika jer se, kao što vjerojatno znate, smije mazati tek nekoliko dana. Odnosno, najviše tjedan dana uzastopce.

Na tržištu postoji veliki broj različitih proizvoda za njegu osjetljive i nadražene kože. Ipak, dok će jednom djetetu određena krema pomoći, moguće je da će kod drugoga izazvati još veću iritaciju kože. No, to ne možete znati dok ne probate. Izuzetno je bitno da pritom svakodnevno promatrate dijete, pazite što je pojelo i bilježite nakon kojih se namirnica pojavilo crvenilo ili svrbež kože. Eliminirajući sumnjive namirnice, djetetu bi trebalo biti bolje. Pogotovo u kombinaciji s ciljanom terapijom.

 

Savjet za kraj

Ako je vašem djetetu dijagnosticiran atopijski dermatitis, nemojte biti obeshrabljeni. Danas je medicina dovoljno uznapredovala i uz redovitu njegu kože ova se bolest može držati pod kontolom, a s godinama i u potpunosti nestati. Budite uz svoju djecu kad su nervozna zbog konstantnog svrbeža. Sjetiti se samo kako vas zna izluditi kad vas ljeti ubode komarac. E pa vašem djetetu je tako svaki dan i stalno...

Također, pripazite da se dijete ne zatvori u sebe. Naime, događa se da djeca zbog svog izgleda osjećaju sram i izbjegavaju druženja s vršnjacima. Objasnite im da će to stanje kože proći i da nisu jedini koji imaju atopijski dermatitis. I ne odnosite se prema njima kao prema bebama koje ništa ne razumiju - odgovorite im na svako pitanje i pričajte s njima o svemu što ih muči.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo