Apneja u snu - liječenje i simptomi

Sindrom apneje u snu, odnosno u spavanju, javlja se kod beba, djece i odraslih. Bolest nastaje kada dolazi do prekida disanja. Kako izgleda liječenje i koji su simptomi te bolesti?

Sindrom apneja u spavanju ili opstruktivni apnejički sindrom je poremećaj koji nastaje tijekom spavanja kada se smanjuje tonus (napetost) sve tjelesne muskulature pa tako i mišića oko orofaringealnog dišnog puta koji tada može biti i kompletno zatvoren. Struja zraka iz nosa se tada ne može probiti do donjih dišnih putova i nastaje apneja - prekid disanja. Inače vrlo složeni neuromišićni mehanizmi mekog nepca, jezika i stijenki ždrijela drže taj otvor permanentno otvorenim strujanju zraka. Neki bolesnici s apnejom u spavanju imaju prirođeno suženje orofaringealnog otvora, neki opet veliku resicu ili prevelike tonzile dok neki mogu imati nesrazmjer gornje i donje čeljusti ili deformaciju nosa.

Same noćne manifestacije bolesti u vidu prestanka disanja, a potom "borba" za zrak i forsirano disanje oboljelog mogu izgledati dramatično za partnera u krevetu. Bolesnik često i nije svjestan apneja iako se neki bude s osjećajem gušenja i nedostatka zraka.

Apnejom se smatra prekid disanja u trajanju od 10 sekundi ili duže, dok se hipopneja definira kao smanjeno strujanje zraka u respiratornom sustavu kroz 10 sekundi ili duže. Apneje prati i određena desaturacija periferne krvi kisikom. Svatko može imati po koju apneju tijekom noći naročito kod velikog umora ili nakon konzumacije alkohola u večernjim satima. O bolesti se govori kada se javlja više od 5 apneja u jednom satu ili kada je zbroj apneja ili hipopneja u jednom satu veći od 10 tijekom spavanja.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo