A što je s nama?

Amerikanci traže manje nikotina u cigaretama

Istraživanja o štetnim učincima pušenja na zdravlje provode se od sredine 20. stoljeća te je dokazana uzročnoposljedična veza između pušenja i karcinoma bronha i pluća te infarkta miokarda i kronične opstruktivne plućne bolesti.

 

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) prvi će put potaknuti ograničavanje nikotina u duhanskim proizvodima u SAD-u. Kako prenosi BBC News, očekuje se da će ta mjera smanjiti rizik za razvoj ovisnosti o nikotinu te smanjiti broj pušača.

Procjenjuje se, naime, da od posljedica pušenja umire polovica dugotrajnih pušača. U Hrvatskoj je svaka treća odrasla osoba pušač, a od bolesti vezanih uz pušenje godišnje kod nas umire od 12 do 14 tisuća ljudi.

Nije još poznato kako će se ova mjera FDA-a odraziti na druge zemlje. U jednoj je cigareti od 8 do 13 mg nikotina, a pušenjem jedne cigarete u organizam se unese 1 mg nikotina. Istraživanja o štetnim učincima pušenja na zdravlje provode se od sredine 20. stoljeća te je dokazana uzročnoposljedična veza između pušenja i karcinoma bronha i pluća te infarkta miokarda i kronične opstruktivne plućne bolesti.

Utvrđeno je da pušenje cigareta, ali i izloženost duhanskom dimu, tzv. pasivno pušenje, znatno pridonosi obolijevanju i prijevremenom umiranju od niza bolesti. Posljednja studija pokazala je da pušenje potiče i anksioznost i paranoju. Nikotin je glavni sastojak duhana koji stvara osjećaj ugode i smirenja, a time i ovisnost. U velikim dozama je otrovan.

 

Jeste li znali?

Prava opasnost je u duhanskom dimu, koji sadrži 4000 kemijskih sastojaka, od kojih je oko 400 otrovno i 43 su kancerogena (među najpoznatijima je katran). Udisanjem duhanskog dima u plućima se talože svi ti sastojci, ulaze u krvotok te se šire po tijelu.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo