Oni koji piju alkohol trebaju ga ograničiti na jedno piće (čaša piva ili čaša vina) na dan.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Alkohol nije dobra metoda nošenja s pandemijom koronavirusa, evo i zašto

Pijenje alkohola tijekom izolacije neće ništa dobroga donijeti zdravlju

Alkohol će oslabiti imunosni sustav i pojačati paniku i depresiju tijekom izolacije. No čini se da mnogi pribjegavaju alkoholu kao metodi nošenja sa stresnom situacijom još više otkako su širom svijeta zatvoreni kafići i pubovi.


Trgovine bilježe nagli porast prodaje alkoholnih pića

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je izvješće u kojem apelira da se pojačano ne konzumira alkohol tijekom pandemije, oni koji piju alkohol trebaju ga ograničiti na jedno piće (čaša piva ili čaša vina) na dan. Dokazano je da stres, loša kvaliteta sna, pušenje i alkohol slabe imunosni sustav. Oni, naime, mijenjaju crijevnu mikrobiotu, odnosno narušavaju ravnotežu crijevnih bakterija te uništavaju imunosne stanice, slabeći prvu crtu obrane od virusa i bakterija. Čak 80 posto našeg imunosnog sustava nalazi se u našim crijevima.

Druga negativna posljedica je što alkohol ometa apsorpciju hranjivih tvari iz hrane, pa također narušava imunosni sustav koji u velikoj mjeri ovisi o onome što jedemo. Uz to, osobe koje piju sklonije s manje jesti što a posljedicu ima manjak hranjivih tvari i lošije funkcioniranje cijelog organizma. Alkohol utječe na svaku stanicu organizma, uzrokujući oštećenja srca, bubrega, jetre, mozga...

- Kad smo zatvoreni u kući najvažnije je održavati neku rutinu jer nam to daje osjećaj kontrole i reda. Osim toga, za psihičko je i fizičko zdravlje najvažnije zdravo se hraniti, vježbati i spavati - rekla je dr. Aiysha Malik iz WHO-a. Istaknula je da alkohol nije metoda koja će pomoći olakšati osjećaj usamljenosti, besciljnosti, neizvjesnosti i dosade - koji su normalni tijekom karantene. Čaša vina ili piva uz ručak ili večeru je u redu, no napijanje nikako nije preporučljivo jer su velike šanse da će naknadno izazvati još veći osjećaj depresije.

Linker
19. travanj 2024 17:17