Getty Images/iStockphoto
studija

Alkohol dodatno povisuje tlak dijabetičarima

Istraživanja su potvrdila da smanjenje unosa alkohola utječe i na smanjenje sistoličkog krvnog tlaka od 2 do 4 mmHg

Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2, a popiju više od jednog alkoholnog pića na dan, imaju dodatno povećan rizik za razvoj visokog krvnog tlaka, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Wake Forest.


Dodali su da taj rizik doseže i 60 posto. Rezultat temelje na ispitivanju deset tisuća oboljelih od dijabetesa tipa 2, prosječne dobi 63 godine i s dijagnozom postavljenom prije najmanje deset godina. Kako objašnjavaju stručnjaci, imamo enzime koji razgrađuju etanol i metanol i tako se tijelo bori protiv alkohola. Tih je enzima dovoljno za male količine alkohola, no unosom pretjeranih količina alkohola remeti se metabolizam ključnih komponenti u stanici, što pogoduje stvaranju masti i upale u organizmu, a to pak utječe na krvne žile. Posljedica je povećanje krvnog tlaka.


Kod oboljelih od dijabetesa krvne žile i bubrezi podložniji su oštećenima zbog nedovoljne kontrole šećera pa uslijed toga i ne mogu dobro regulirati krvni tlak. Istraživanja su potvrdila da smanjenje unosa alkohola utječe i na smanjenje sistoličkog krvnog tlaka od 2 do 4 mmHg.

Linker
19. travanj 2024 10:44