Getty Images
obratite pažnju

Alarmantni znakovi kojima vam tijelo šalje signale da je vrijeme za posjetu ginekologu

Većina žena ima bolne menstruacije, ali ako ste se susreli s neizdrživim grčevima koje do tada niste imali, svakako se posavjetujte s ginekologom jer ovakvi simptomi mogu ukazati na probleme s cistom ili endometriozu.

Ginekološki pregled bi svaka žena treba obavljati barem jednom godišnje, ali nerijetke su izvanredne situacije i pojava problema koji ukazuju da je potrebno otići kod stručnjaka i van rutinskog godišnjeg pregleda. Od bolova tijekom odnosa pa do iscjetka, naše tijelo nam šalje razne signale koji ukazuju da nešto nije u redu.


Krvarenje usred ciklusa

Tragovi krvi između menstruacija su kod mnogih žena normalna pojava, najčešće vezana uz korištenje kontracepcijske pilule. Ali ako krvarite jako ili to traje nekoliko dana, dobra je ideja da se javite svom ginekologu. Ovakav tip krvarenja može biti znak pojave infekcije, ciste, polipa ili u rjeđim slučajevima karcinoma.

woman hand holding her crotch suffering from pain,itchy concept background
Getty Images/iStockphoto


Ekstremno bolna menstruacija

Većina žena ima bolne menstruacije, ali ako ste se susreli s neizdrživim grčevima koje do tada niste imali, svakako se posavjetujte s ginekologom jer ovakvi simptomi mogu ukazati na probleme s cistom ili endometriozu.


Iscjedak neobičnog mirisa i/ili boje

Redoviti iscjedak je uglavnom bez mirisa, a ako primijetite malu promjenu u načinu na koji vagina ili iscjedak miriše, to je sasvim normalno. Ono što nije normalno jeste iznenadna promjena. Najčešće je riječ o mirisu koji podsjeća na kvasac, a dodatni simptomi su peckanje vanjskog djela rodnice i svrbež koji su znak bakterijske infekcije.


Bolni spolni odnosi

Jaka bol tijekom odnosa može značiti endometriozu, a iznenadna, oštra bol može značiti i rupturiranu cistu na jajniku. Bol pri spolnim odnosima naziva se dispareunija koju uzrokuju spolno prenosive infekcije, pretjerana osjetljivost na prezervativ, neadekvatno sredstvo za intimnu njegu i slično. Moguće je i da bol prilikom seksa potječe od grčenja mišića rodnice koji se naziva vaginizam, a uzrok je uglavnom psihološke prirode. O kojemu je od dva problema riječ utvrdit će vaš ginekolog.

Shot of a doctor showing a patient some information on a digital tablet
Getty Images/iStockphoto


Suha vagina

Vaginalna suhoća tijekom seksa, ali i nemogućnost mokrenja mogu ukazivati na hormonalni disbalans, ali mogu biti povezane i s kontracepcijom.

Ako ste se našli u situaciji da vaše tijelo šalje signale kako nešto nije u redu, svakako se konzultirajte sa stručnim liječničkim timom ginekološke ordinacije Gynema koji će vam pomoći bez obzira o čemu je riječ. Ginekološka ordinacija Gynema aktivna je od 2019. godine. Specijalizirna za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, dijagnostiku i medicinsku rehabilitaciju u vrlo ugodnom ambijentu s najmodernijom dijagnostičkom aparaturom.

Posjetite ginekologa još danas!

Linker
24. travanj 2024 08:40