Ima mnogo dobrobiti za zdravlje, ali samo ako se pravilno uzima
 Getty Images/iStockphoto
Zdravlje

Ako se koristi na krivi način može biti opasan: Osam stvari koje ne biste trebali raditi dok uzimate jabučni ocat

U svakom slučaju, čak i ako sve prođe dobro i ne osjetite nikakve neugodne posljedice, nikada ne biste smjeli uzeti više od 2 jušne žlice jabučnog octa odjednom. Čak ni ako ga razrjeđujete u vodi!

Jabučni ocat ima mnoge dobrobiti za zdravlje, no postoji pravilan i pogrešan način na koji se može koristiti, a pogrešan način može biti opasan i nezdrav!

1. Pijete ga direktno iz boce

Razmišljate li o tome da počnete uzimati jabučni ocat pa, nakon što ga popijete, brzo pojedete ili popijete nešto kako biste ublažili njegov gorak okus, jako griješite. Pijenje jabučnog octa na takav način donijet će vam više štete nego koristi. Zbog kiselosti jabučnog octa riskirate da vam ozbiljno nadraži jednjak i želudac te uzrokuje oštećenja u tim organima. Napravite sebi veliku uslugu i jabučni ocat uvijek razrijedite u nekoj tekućini. Voda je vjerojatno najbolji način da razrijedite vinski ocat i ona će vam pomoći da zaštitite grlo i želudac od kiseline te će učiniti ocat ugodnijim za popiti.

2. Pijete ga nakon jela

Imate li naviku jabučni ocat piti nakon jela, vrijeme je da to promijenite. Pijenje jabučnog octa na prazan želudac može umanjiti njegove zdravstvene dobrobiti. Mnogi ljudi, naročito kako stare, počinju osjećati posljedice smanjenog lučenja želučanih sokova koji pomažu u probavi hrane koju jedu. Konzumiranje jabučnog octa netom prije jela može pomoći u nadomještanju manjka želučanih sokova te omogućiti lakšu probavu. Krajnji rezultat je manje nadimanja ili otežane probave nakon jela. Još jedna preporuka nutricionista jest da ga pokušate upotrijebiti kao sastojak preljeva za salate jer ćete na taj način još više potencirati njegove pozitivne učinke za zdravlje.

3. Udišete ga

Jabučni ocat može izazvati neugodnu reakciju u nosu i očima pa je najbolje da ga previše ne udišete. Imajte na umu da je ipak riječ o octu, a on oslobađa snažan miris koji može djelovati kao iritans. Pazite da ga ne udišete, ili barem ne duboko, dok ga pijete. Savjet je da ga radije razrijedite s malo vode kako biste ublažili njegov jak miris. Takvo razrjeđivanje s vodom je vrlo važno i zbog zaštite zubne cakline, jednjaka i želuca. Idealan omjer je pola do jedan decilitar vode s 1 do 3 čajne žličice jabučnog octa.

4. Grgljate ga ili zadržavate u ustima

Čak i kad je rezrijeđen, jabučni ocat je još uvijek vrlo kiseo i kao takav može oštetiti zubnu caklinu. Stoga ga, čak i ako je razrijeđen, nemojte samo otpiti iz čaše ili, još gore, grgljati i zadržavati u ustima, već ga radije popijte na slamku tako da što je manje moguće dođe u kontakt sa zubima. Stomatolozi preporučuju i da izbjegavate pranje zubi četkicom najmanje 30 minuta nakon što ste konzumirali jabučni ocat.

5. Odmah ste krenuli s velikom količinom

Jabučni ocat je zdrav pa ste zaključili da je najbolje da ga popijete što više? To je pogrešno. Previše je obično loše, čak i kad je riječ o nečem što je inače dobro i korisno, a jabučni ocat tu nije iznimka. Ako ste tek počeli piti jabučni ocat, ne biste trebali uzimati veliku količinu, već je najbolje da krenete polako, isprva s manjim količinama. Na taj način moći ćete pratiti kako vaše tijelo reagira na njega. Ako vam iziritira želudac ili počnete osjećati pečenje u želucu, smanjite količinu na onu koja vam ne uzrokuje nikakve probleme. Postupno povećavanje količine omogućit će vam i da se lakše priviknete na okus. U svakom slučaju, čak i ako sve prođe dobro i ne osjetite nikakve neugodne posljedice, nikada ne biste smjeli uzeti više od 2 jušne žlice jabučnog octa odjednom. Čak ni ako ga razrjeđujete u vodi! Jedino tako ćete se zaštiti od njegovih mogućih štetnih i neugodnih učinaka.

6. Pijete ga prije spavanja

Dobro je piti jabučni ocat prije jela, ali ne prije spavanja. Uzimanje jabučnog octa prije spavanja se ne savjetuje jer može nadražiti jednjak i oštetiti ga. Čak i ako ga pijete rezrijeđenog, može oštetiti jednjak ako kiselina s njim dođe u kontakt dok ležite. Neovisno o tome koje je doba dana, 30 minuta nakon konzumiranja jabučnog octa ljudi bi trebali ostati uspravni kako ne bi došlo do refluksa i iritacije jednjaka. Dakle, možete ga popiti jedino pola sata prije odlaska na počinak.

7. Uzimate ga, a imate H.pylori

Iako jabučni ocat uglavnom može poboljšati rad probavnog sustava, postoje neki problemi koje može pogoršati. Jedan takav primjer je ako imate bakteriju H.pylori, koja se inače povezuje s razvojem čira. Nažalost, jabučni ocat u tom slučaju može uzrokovati samo dodatnu nadraženost. Imate li bilo kakvih nedoumica oko konzumiranja jabučnog octa, prvo se posavjetujte s liječnikom o tome.

8. Stavljate ga direktno na kožu

Jabučni ocat može pomoći u nekim problemima s kožom, na primjer protiv akna ili za ublažavanje opekotina od sunca. No, i kod upotrebe jabučnog octa na koži također postoji ispravan i neispravan način. Bilo da ga koristite kao toner, da se riješite crvenih mrlja ili da se riješite neke kožne infekcije, važno je da ga razrijedite i svedete na minimum kontakt s kožom. Produžena izloženost visoko kiselom octu može ubiti stanice kože, nagristi kožu pa čak i ostaviti polutrajne kemijske opekline. Preporučeni omjer za razrjeđivanje je 10 prema 1.

Linker
29. ožujak 2024 00:39