Sigurno ste se već uvjerili kako emocije i navike osoba s kojima provodimo vrijeme lako možemo 'pokupiti'.
 Getty Images/iStockphoto
zarazne emocije

Ako je naš partner ili prijatelj depresivan i tjeskoban, možemo li se i mi 'zaraziti'?

Ideja da društvene interakcije mogu povećati rizik od dijagnoze mentalne bolesti vjerojatno proizlazi iz činjenice da se emocije lako mogu prenijeti s jedne osobe na drugu.

Možemo li 'pokupiti' mentalnu bolest, poput depresije na isti način kao što možemo 'pokupiti prehladu' Prema nedavnoj studiji objavljenoj u Memory & Cognition, mnogi vjeruju da možemo.

Stručnjaci su se odmah umiješali i rekli kako mentalne bolesti nisu zarazne. No, uvijek postoji onaj jedan ALI.


Izražavanje emocija

Istina je da možemo 'pokupiti' emocije i navike osoba s kojima provodimo vrijeme. Ako vaš najbolji prijatelj pati od tjeskobe i stalno je pod stresom, lako je moguće i da vi počnete doživljavati slične emocije.

Ako član obitelji pati od depresije, možete osjetiti promjene u raspoloženju nakon što ih posjetite.

- Emocije su zarazne jer smo društvena bića koja reagiraju na okruženje u kojem se nalazimo - rekla je američka psihologinja Judy Ho. Dodaje da je emocionalna zaraza osjećaj ili izražavanje sličnih emocija poput ljudi oko sebe jer nas njihovi osjećaji vode do vjerovanja da bismo i sami trebali imati iste emocionalne reakcije.

- Osoba koja negativno reagira na stresne događaje u životu, svoj pesimizam i osjećaj nezadovoljstva prenosi na ljude s kojima provodi mnogo vremena, najčešće na partnere ili prijatelje - kažu stručnjaci.

Depresivno raspoloženje

Međutim, ključno je naglasiti da to ne znači da ćete se i vi 'zaraziti' depresijom. Mentalne bolesti ne mogu se prenositi s jedne na drugu osobu poput gripe. Mentalne bolesti puno su kompliciranije od toga.

Depresija je bolest i nije posljedica slabosti. S obzirom na to da se psihijatrijski poremećaji manifestiraju promjenom ponašanja, koja volimo procjenjivati i davati im raznorazne razloge, često se upravo depresivno raspoloženje objašnjava slabošću, lijenošću, kaznom, propustom i sl. To je netočno i krajnje stigmatizirajuće.


ČITAJTE I: Život s partnerom koji pati od depresije - što učiniti i kako mu pomoći


IZVOR: health.com

Linker
20. travanj 2024 21:18