Zdravlje

Ako imate problema sa štitnjačom, ljeti jedite više namirnica koje sadrže vitamine B skupine, magnezij i antioksidanse poput selena i cinka

Umor, lošije raspoloženje i promjene u apetitu sve su češće kako se temperature penju. Stoga se preporuča kontrola hormona štitnjače svaka tri ili četiri mjeseca

Oni koji imaju disfunkciju štitnjače obično kažu kako teško podnose visoke temperature te prijavljuju umor, lošije raspoloženje i promjene u apetitu. Preporučuje se kontrola hormona štitnjače svaka tri ili četiri mjeseca kako bi se utvrdio cjelogodišnji hormonalni profil.

Koncentracije slobodnog tiroksina (fT4) najviše su u ljeto i jesen, a najniže u proljeće. Koncentracije hormona tireotropina (TSH) više su tijekom zime i proljeća, a niže tijekom ljeta i jeseni.

 

Ovi su nalazi logični jer zbog velikog utroška energije na održavanje optimalne tjelesne temperature organizma u hladnijem dijelu godine veći je pritisak hipofize na štitnjaču preko hormona tireotropina. Te razlike posebno su istaknute u ekstremnim uvjetima - kod jako niskih i kod jako visokih temperatura.

Djelovanje na metabolizam

Hormoni štitnjače reguliraju toplinu koju otpušta tijelo djelujući na stanični i bazalni metabolizam te na širenje krvnih žila. Kada štitnjača radi normalno, oko 65 posto kalorija pretvori se u energiju koja se potom iskorištava za potrebe normalnog funkcioniranja organizma.

Ako štitnjača radi usporeno, a hranom se ne unosi dovoljno hranjivih tvari, doći će i do značajnijeg smanjenja potrošnje energije i pohranjivanja kalorija u masne zalihe. Ova pojava posebno je izražena u ljetnim mjesecima i kod osoba s viškom kilograma. Gomilanje masnih zaliha potiče osjećaj vrućine, pretjeranog znojenja, umora i slabosti.

 

Savjetuje se tijekom ljeta jesti više namirnica koje sadrže vitamine B skupine i antioksidanse poput selena, cinka i magnezij jer će oni pridonijeti boljem sagorijevanju kalorija i ubrzati metabolizam.

Sve o tome čitajte u novom Doktoru u kući, izlazi u četvrtak, 4. lipnja

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo