Osim za piće, čudo zvano Coca-Cola može poslužiti i u mnoge druge svrhe.
 Foto: iStock
Sva njena lica

A mislili ste da se Coca-Cola samo pije?! Malo sutra...

Jeste li znali da vam ovo gazirano piće vam može doći kao prva pomoć kod opeklina i uboda, a uz njega će vam i stan zablistati.

Ovaj put nećemo razglabati o tome koliko je Coca-Cola štetna ili nije, već o tome za što nam sve može poslužiti. Ne samo da je prva pomoć kad imate lošu frizuru, već i smanjuje bol, te služi za čišćenje.

Za kovrčanje kose

Nemate figaro, a ne stignete kod frizera na frizuru? Problem riješen. Naime, ortofosforna kiselina koja se nalazi u Coca-Coli čini vlasi sjajnijima i pomalo valovitim. Također, niska pH vrijednost normalizira i balansira razine alkalne kiseline, što je vrlo bitno za sve one koji se bore sa suhom i ispucanom kosom. Brojne zvijezde posegnule su za njom kako bi svojoj kosi dale novi, svježiji izgled. Kosu 5 do 10 minuta namočite u piće, a onda je operite sa šamponom.

Skidanje žvakaće gume

Ako vam žvakaća guma slučajno završi u kosi, nemojte paničariti i već zamišljati kako vas frizer šiša na 'ježa'. Jednostavno stavite malo ovog popularnog napitka na mjesto gdje se žvaka zalijepila i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Zatim je počnite polako skidati. Proces je duži, no učinkovit.

Uz Colu posvijetlite kosu

Ovo gazirano piće sadrži limunsku kiselinu i eterična ulja citrusa te može lagano posvijetliti kosu. Dovoljno ju je isprati Colom koja može poslužiti i kao omekšivač za kosu.

Zaštitite biljke

Indijski farmeri špricaju svoje biljke ovim pićem, kako bi ih zaštitili od insekata. Ona ne sadrži kemikalije, već šećerni sirup koji privlači crvene mrave. Oni su naime najveći neprijatelji svih štetočina. Ako u vrtu imate puževe golaće, dovoljno je da malo Cole stavite u tanjuriće i rasporedite po vrtu.

Riješite se boli

Ako imate neugodnu ranu od ugriza insekata, na vatu stavite malo ovog najpoznatijeg pića i prođite bolnim područjem. Svrbež i peckanje će se znatno smanjiti. Piće naime sadrži kofeina koji ima efekt anestetika. Može se koristiti i kod opeklina od meduza.

Foto: iStock
Slijedeći put kad vam ostane malo Cole, nemojte je bacati.

Očistite kupaonu

Zahvaljujući ortofosfornoj kiselini, Coca-Cola odlično uklanja i otapa kamenac i ostale nečistoće. Koristite spužvu ili sprej s njom i ostavite da djeluje nekoliko sati, najbolje preko noći. Zatim jednostavno isperite vodom.

Uklonite masnoće

Kiseline i kofein idealni su sastojci za uklanjanje masnoća s posuđa i kuhinjskih elemenata. Premažite posuđe s Colom, pustite da odstoji i operite deterdžentom.

Kovanicama dajte novi sjaj

Stavite kovanice u dublju posudu i unutra ulijte piće. Ostavite ih tako oko 10-15 minuta, a zatim poklopljenu posudu protresite, kao da radite koktel. Nakon toga, kovanice isperite vodom. I bit će kao nove.

Uklonite hrđu

Jednostavno izribajte zahrđalo područje Coca-Colom, a ako je hrđa starija, umjesto spužvice upotrijebite foliju ili žicu..

Linker
05. travanj 2024 01:54