Ako vaše metode do sad nisu urodile plodom, pomozite si dokazanim 'pomoćnicima'.
 Foto: iStock
Pomoći ima

7 saveznika u borbi protiv stresa

Nije tajna kako stres danas utječe na mnoge ljude i kako mu, koliko god se trudili, tek rijetki mogu 'pobjeći'. Na žalost onih koji ne mogu, stres ostavlja posljedice, no to ne znači da ih moramo trpjeti...

Melatonin

Hormon koji se luči u mozgu sudjeluje u kontroli sna, a san i raspoloženje su usko povezani pa stoga nadomještanje tog hormona u tijelu može ublažiti stres.

Melatonin znatno poboljšava san te ublažava poremećaje u ponašanju, depresiju i tjeskobu kod starijih pacijenata. Počnite s 3 mg prije spavanja, a ako to nije učinkovito, prijeđite na 6 mg. Ako ni to ne pomaže, onda melatonin nije rješenje za vas.

Magnezij

Mineral koji je ključan za pravilan rad živčanog i mišićnog sustava poznat je po tome što pospješuje opuštanje pa stoga njegov manjak može dovesti do značajnijeg utjecaja stresa na tijelo. Istraživanja su pokazala i da ima važnu ulogu u reguliranju reakcije tijela na stres. Uzmite 600 mg magnezijeva citrata prije odlaska na počinak, a ako to izazove proljev, smanjite na 300 mg dnevno.

Valerijana

Poznata je po tome da liječi nesanicu, tjeskobu i stres. Neka su istraživanja pokazala da pomaže u snižavanju krvnog tlaka, usporavanju rada srca i osjećaja pritiska kad smo pod stresom. Uzmite tri kapi tinkture valerijane prije spavanja: ako ne pomognu u uspavljivanju, pokušajte ih uzeti tijekom dana kako biste barem ublažili stres.

Kompleks vitamina B

Neka su istraživanja pokazala da je kompleks vitamina B povezan s poboljšanjem raspoloženja i kvalitetom sna te je važan za stvaranje nekih ključnih neuroprijenosnika povezanih sa stresom. Uzimajte B kompleks koji sadrži najmanje 1 mcg vitamina B12 i 50 mg vitamina B6, i to ujutro kako biste se opskrbili energijom za cijeli dan.

Foto: iStock
Stres se ne veže ni uz dob, ni uz spol, a nužno je što prije ga prepoznati i obuzdati jer o tome ovisi zdravlje cijelog organizma.

Teanin

To je aminokiselina iz zelenog čaja, a često se koristi u liječenju tjeskobe i povišenog krvnog tlaka. Jedno je istraživanje pokazalo da teanin može smanjiti tjeskobu i krvni tlak koji se povisuju kod osoba pod stresom. Uzmite 200 do 400 mg na prazan želudac. Ako ne izaziva pospanost, uzimajte ga tri puta dnevno.

Fosfatidil serin

Prirodno je prisutan u tijelu te podržava stanične funkcije, naročito u mozgu. Neka istraživanja su pokazala da sportaši koji uzimaju ovaj suplement tijekom napornih treninga osjećaju manju bol u mišićima te imaju manju reakciju tijela na stres. Uzimajte 200 mg prije spavanja jer smanjuje razinu hormona stresa kortizola u tijelu.

Gama-aminobutrična kiselina

GABA ili gama-aminobutrična kiselina tvar je koja se stvara u mozgu, a kao suplement se uzima za ublažavanje tjeskobe, poboljšanje raspoloženja, ublažavanje simptoma PMS-a i poremećaja pažnje. Djeluje umirujuće, ali bez sedacije pa se može uzimati i tijekom dana. U periodu stresa uzimajte 500 mg dnevno od jedan do tri puta dnevno na prazan želudac.

Linker
16. travanj 2024 01:20