I kako ga ubrzati

6 znakova da imate malo sporiji metabolizam

Metabolizam igra važnu ulogu u sposobnosti vašeg tijela da pretvori hranu koju jedete u energiju, i sasvim je normalno da se on, kako starimo, usporava. Ali ako imate neke od ovih simptoma, to bi moglo značiti da se s njim nešto neobično događa.

 

1. Suha koža i kosa

Kada metabolizam ne radi dobro, tijelo ne može dovoljno brzo obnavljati stanice važne za zdravlje kože i kose. Suhoća može ukazivati i na mnoge druge stvari, poput loše prehrane.

 

2. Jako ste umorni (stalno)

Zbog mnogo stvari se možete osjećati umorno, uključujući i one očite faktore kao što su nedostatak sna ili naporna tjelovježba.

Međutim, ako ste često jako umorni, to može biti znak da vam je metabolizam sporiji te da vaše tijelo ne može hranu koju pojedete, dovoljno brzo pretvoriti u energiju. 

 

3. Žudite za slatkim i hranom bogatom škrobom

Žudnja za određenom vrstom hrane često ukazuje na to da tijelu treba energije.

Ako se dobro hranite i dovoljno spavate, ali i dalje osjećate veliku potrebu za nekim namirnicama, to može značiti vaš metabolizam ne radi učinkovito, odnosno da ne pretvara hranu koju ste već pojeli u energiju koju vaše tijelo treba.

 

4. Pazite na prehranu, a debljate se

Kako godine idu sve je teže održavati poželjnu tjelesnu težinu. I to je normalno. No, ako se pravilno hranite i pazite na unos kalorija, a svejedno se debljate, onda biste trebali ipak pronaći krivca. 

Ovdje pročitajte razloge debljanja, a koji nemaju veze s lijenošću i brzom hranom.

 

5. Stalno vam je hladno

Metabolizam također opskrbljuje tijelo toplinom, a ako on radi sporo, stalno će vam biti hladno. To ćete posebno osjetiti noću kada se u krevetu budete pokrivali s nekoliko slojeva.

 

6. Jako ste razdražljivi

Ovo nije izravno uzrokovano sporijim od uobičajenog metabolizma, ali osjećaj umora kada vaš metabolizam ne funkcionira dobro može dovesti do toga da ste jako razdražljivi te da vam se raspoloženje mijenja iz sata u sat.

 

Saznajte na koji način možete ubrzati metabolizam.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo