Knjigu u ruke

6 zdravstvenih prednosti čitanja i to samo nekoliko minuta dnevno

Knjige su neprocjenjivo bogatstvo, a još kad čujete koliko zdravstvenih dobrobita nose, stalno ćete ih imati pored sebe.

 

Opće je poznato da je čitanje izrazito korisna aktivnost. No, ponekad ipak treba dodatno naglasiti da uzmete knjigu u ruke.

Evo zašto biste trebali čitati svaki dan.

 

1. Čitanje razbuđuje mozak

Pročitate li 'Da Vincijev kod,' gotovo ćete se osjećati kao Robert Langdon koji trči ulicama Rima ili ako uzmete ljubavni roman poput 'Julie i Julia' gdje će svaka emocija postati i vaša. E da, ovo možda i nije samo u vašoj glavi (iako je). Zbunjujuće? Ma ne!

Naime, čitanje stimulira neurološka područja u mozgu zbog čega imate osjećaj kao da to i sami proživljavate. Španjolski znanstvenici otkrili su da čitanje riječi 'cimet' aktivira dio mozga koji je zadužen za miris. Do sličnog zaključka došli su i francuski znanstvenici. Oni su otkrili kako čitanje akcijske knjige stimulira dio mozga koji je odgovoran za motoriku i kretnje.

 

2. Fikcija gradi naše razumijevanje drugih

Ako čitate o genetici, učite o genima. Ako čitate fikciju, naučite puno o ljudima, ali i o sebi, rekao je Keith Oatley, profesor kognitivne psihologije na Sveučilištu Toronto. To je zato što čitanje svakome omogućava jedinstvenu priliku da se u potpunosti uživi u osjećaje i misli drugih ljudi, a to, kažu stručnjaci, automatski jača našu empatiju i povećava socijalne vještine. Najbolje knjige za razvijanje empatije su ljubavne i detektivske.

 

3. Čitanje nas čini sretnima

Prijašnja istraživanja pokazala su kako nas životna iskustva čine sretnijim od materijalnih stvari. No, tu priča ne staje. Nedavna studija objavljena u Journal of Consumer Psychology pokazala je kao su proizvodi poput knjiga, sportske opreme, video igrica i glazbenih instrumenta također zaduženi za naš osjećaj sreće..

Studije su pokazale kako su starije osobe koje i dalje čitaju i uče puno zadovoljnije svojim životima.

 

4. Čitanje može umanjiti stres

'Izgubiti' se u knjizi može biti nevjerojatno opuštajuće. Istraživanja su pokazala kako čitanje smanjuje stres za gotovo 68 posto, te da je bolje od slušanje glazbe, šetnje i ispijanje čaja… Dovoljno jen tek šest minuta čitanja dnevno da se opustite.

 

5. Knjige razvijaju sive stanice mozga

Čitanje dobre knjige, kažu stručnjaci, smanjuje rizik od gubitka memorije. Sveučilište Rush provelo je studiju koja je pokazala kako održavanje mentalnih aktivnosti tijekom cijeloga života, poput čitanja, može smanjiti pad kognitivnih sposobnosti za 32 posto.

Druga studija je došla do zaključka kako oni koji čitaju, igraju šah, rješavaju križaljke imaju manje šansu oboljenja od Alzheimerove bolesti.

 

6. Čitanje otvara um

Knjige otvaraju naš um, oplemenjuju nas i proširuju nam vidike. Također nas inspiriraju da promijenimo svoj život i svijet oko nas te se pomoću njih mogu razbiti brojne predrasude.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo