I žene koje su pobijedile ovu bolest, strahuju da bi se ona mogla vratiti.
 Foto: iStock
Mali, a veliki koraci

6 stvari koje mogu spriječiti povratak raka dojke

Rak se može dogoditi bilo kome i zato treba djelovati odmah.

Broj oboljelih od raka dojke raste, i u svijetu, i u Hrvatskoj. On je na prvom mjestu među svim malignim bolestima od kojih obolijevaju žene. Prema posljednjim statistikama, u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od raka dojke, a svakih šest minuta jedna žena umre.

Iako je ta opaka bolest u visokom postotku izlječiva, jedini je lijek protiv nje pravodobno otkrivanje i uklanjanje rizičnih čimbenika. I žene koje su pobijedile ovu bolest, strahuju da bi se ona mogla vratiti.

Donosimo savjete koji mogu spriječiti recidiv.

1. Pokrenite svoje tijelo

Kada se radi o smanjenju rizika za povratak raka dojke, redovita tjelovježba barem dva i pol sata tjedno najvažniji je faktor, rekla je kanadska doktorica Ellen Warner. Dodaje da, nažalost, samo mali postotak žena koje su imale rak dojke ispunjava taj tjedni cilj.

Naravno da je da nakon teških tretmana i mjeseci, ako ne i godina liječenja raka teško skupiti energiju za vježbanje, no budući da vježbanje smanjuje upalu i razinu hormona povezanih s povratkom, čini se da je to ipak najbolja obrana.

2. Održavajte težinu

Gubitak kilograma nije čvrsto povezan s nižim rizikom ponovnog pojavljivanja karcinoma dojke, kaže dr. Warner. No, postoje dobri dokazi da vas izbjegavanje dobivanja na težini i usvajanje zdravih prehrambenih navika za vrijeme i nakon liječenja raka dojke mogu zaštiti.

- Žene koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu i pretilost imaju veći rizik od povratka od onih koji održavaju zdravu tjelesnu težinu - kaže doktorica i znanstvenica Zaklade za istraživanje raka dojke, Elisa Port.

3. Nemojte puno piti

Pijte umjereno, odnosno najviše tri pića tjedno, savjetuje doktorica. Dodaje da svakodnevno pijenje alkohola treba izbjegavati.

Svake su godine deseci tisuća slučajeva raka dojke u Europi i SAD povezani s konzumacijom alkohola, koja je povezana i s povećanim rizikom od ponavljanja ove bolesti kod žena s ranim stadijem raka dojke.

4. Uzimajte C i D vitamine

Iako dokazi o ovome nisu jaki, doktorica kaže kako dodatak vitamina C može smanjiti stopu smrtnosti od raka dojke. Vitamin C je nešto poput 'velikog iscjelitelja' u našem organizmu. Funkcija vitamina D jest da je nužan za sprečavanje ulaska virusa i bakterija u naše tijelo, a njegov manjak može značiti povećanu podložnost infekcijama. Niska razina vitamina D također je povezana s lošijim ishodom bolesti.

5. Promijenite obrasce prehrane

Sve više i više dokaza ide u korist povremenom postu ili uzimanju produženih pauza od hrane. Jedna studija iz 2016. godine otkrila je da su pacijenti s rakom dojke, koji su se suzdržavali od hrane 13 sati, imali značajan pad rizika ponovnog povratka u usporedbi s onima koji nisu postili. Ovo je, kažu stručnjaci, lakše nego što zvuči. U praksi, ostavite 13 sati između posljednjeg obroka navečer i prvog sljedećeg dana.

6. Pijte zeleni čaj

Ovo istraživanje je također nepotpuno, no pojedini stručnjaci kako su žene s dijagnozom raka dojke u ranoj fazi, koje piju puno zelenog čaja - tri ili više čaša dnevno, bolje zaštićene od ponovnog povratka od onih koje ga ne konzumiraju.

Jedna japanska studija otkrila je značajan pad, 31 posto u riziku ponovne pojave među ženama koje su pile zeleni čaj.

Linker
12. travanj 2024 00:31