Dobro je znati

5 stvari koje nam naša guza želi reći

Hmmm, zar nam ona zaista ima nešto za reći?

Mogli biste se iznenaditi, koliko zapravo možemo naučiti od naše stražnjice, od rizika da obolimo od neke bolesti do toga koliko bismo trebali vježbati.

 

1. Kolika je vjerojatnost da razvijete neku kroničnu bolest?

Imate poveću stražnjicu? To bi mogle biti dobre vijesti za vaše zdravlje. Naime, jedna studija objavljena u International Journal of Obesity, pokazala je da je veći postotak masnoće u guzi povezan sa smanjenjem kardiovaskularnog i metaboličkog rizika. Također je povezana sa zdravim kolesterolom i razinom šećera u krvi.

Zaobljena stražnjica može značiti da imate manje šanse za razvoj srčanih bolesti, visokog kolesterola ili dijabetesa.

 

2. Provodite previše vremena u teretani

Ako vam se guza spljoštila razmislite i informirajte se vježbate li dobro, smatra američki fitness trener Brandon Mentore.

- Gluteusi su najveći mićići u tijelu, a mišić je metabolički najaktivnije stvar - kaže. Dodaje da se, ako želimo oblikovati stražnjicu, trebamo usredotočiti na te mišiće i raditi ciljanje vježbe.

 

3. Nedostaje vam vlakana

Pojavom hemoroida, vaša stražnjica će vam to odmah reći. Pokušajte u vašu prehranu dodati što više voća i povrća, zamijenite 'bijelu' hranu sa cjelovitim žitaricama i pijte puno vode. Prehrana bogata vlaknima može pomoći u sprečavanju zatvora i hemoroida tako što povećava količinu vode u stolici, zbog čega se ona lakše izlučuje.

 

4. Previše sjedite

Istraživanja su pokazala da previše sjedenja može dovesti do široke i plosnate stražnjice. Ne micanje s radnog mjesta uzrokuje slabljenje glutealnih mišića, zato se probajte barem nekoliko puta dnevno dići te prošetati. Budući da mišići stražnjice utječu na kretanje kukova, rotaciju zdjelice i stabilnost prsa, proizlazi da sve što je loše za stražnjicu, loše je i za cijelo tijelo.

 

5. Kada je vrijeme za posjet liječniku

Stolica je dobar pokazatelj unutarnjeg zdravlja, a svaka promjena može biti znak za uzbunu. Krv u stolici uvijek treba provjeravati, osim ako je povezana sa hemoroidima. Neobična konzistencija, miris ili boja može upućivati na infekcije ili stanje kao što je celijakija.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo