I ne, nisu godine

5 faktora koji utječu na žensku plodnost

Mnogi parovi koji se suočavaju s problemom neplodnosti ne prepoznaju brojne faktore koji također mogu biti korijen njihova problema.

 

Ako pokušavate zatrudnjeti (i ako ne pokušavate), zasigurno ste čuli brojne glasine o tome što sve utječe na žensku plodnost. Od onih koja je poza najbolja, do toga da vježbanje nije ili je dobro… I kako sad u moru takvih glasina razlučiti što je istina, a što ne. Stručnjaci su zato sastavili pet faktora koji utječu na plodnost.

 

1. Određeni lubrikanti

Znamo da je redoviti seks ključ za trudnoću, no ako pri tome koristite i lubrikante moguće je i da vam sav trud padne u vodu.

- Lubrikanti na bazi vode mogu spriječiti spermije da dođu do jajne stanice, zato što spermiji apsorbiraju vodu u njima - rekla je američka ginekologica Alyssa Dweck.

Specijalistica za plodnost Kristen Benikson naglašava i kako lubrikanti na bazi vazelina mogu poremetiti vaginalnu Ph vrijednost, što može ubiti spermije. Ako planirate trudnoću, koristite lubrikante koji su specijalno napravljeni u tu svrhu.

 

2. Određeni lijekovi

Pojedini a podižu razinu prolaktin hormona u mozgu, koji može utjecati na ovulaciju, kaže Dweck. Ako pokušavate zatrudnjeti posavjetujte se s doktorom u vezi lijekova.

 

3. Težina

Prema jednom istraživanju, pretile žene imaju veće šanse da iskuse probleme s plodnošću, a isto tako imaju povećani rizik od pobačaja i komplikacija tijekom trudnoće. Isto tako, premala kilaža također donosi iste posljedice. Oba ekstrema mogu utjecati na razinu hormona, što dovodi do neregularnih menstrualnih ciklusa i ovulacije.

 

4. Vaša fitness rutina

Mnogi misle da će vježbanje i zdrava prehrana povećati šanse za začeće. No, to je samo u slučaju ako se morate riješiti suvišnih kilograma. Ako ste normalne težine, pretjerano vježbanje može utjecati na vašu razinu hormona i poremetiti ciklus. Ako pretjeranu fizičku aktivnost prakticirate duže vremena, a još ste uz to uveli prehranu niskih kalorijskih vrijednosti, može se dogoditi da prestanete ovulirati, kaže specijalistica za plodnost.

Naravno da se ne trebate odreći vježbanja, Fizička aktivnost je preporučljiva, ali ključ je u umjerenom vježbanju.

 

5. Genetika

Ako je vaša majka imala problema sa začećem ili je ranije ušla u menopauzu, ista stvar se lako može dogoditi i vama, kaže Benedikson. Upitajte sestru, majku, bake, o njihovim iskustvima s trudnoćom. Moglo bi biti korisno znati i koliko je vremena svakoj od njih trebalo da zatrudni, a o svemu tome porazgovarajte i s doktorom.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo