Neke će vas iznenaditi

4 stvari koje svaka žena treba znati o jajnicima

Možda jesu mali, ali zato igraju veliku ulogu u našim životima.

 

Možda na njih uopće ni ne pomišljate (osim ako pokušavate zatrudnjeti), ali jajnici igraju veliku ulogu u svakodnevnom životu. Možda su sitni, ali su jako bitni.

Evo što trebate znati o ovim organima.

 

1. Proizvode jako puno hormona

Jajnici luče estrogen i progesteron. Ova dva hormona odgovorna su za razvoj ženskog tijela tijekom puberteta. Oni također pripremaju maternicu za začeće, a ako jajnici ne proizvode dovoljno hormona mogu dovesti do problema pri začeću. Osim toga, vaši jajnici u manjoj mjeri luče i testosteron, koji je odgovoran za dobar libido.

 

2. Mijenjaju veličinu

Za razliku od mnogih vaših organa, jajnici nisu statični u veličini. Oni se naime tijekom vašeg ciklusa, ali i života puno mijenjaju. Ovulacijom i vjerojatnim nastankom male ciste koja dolazi s njom, jajnik se može malo povećati. No to je samo privremeno i te male promjene prestaju kada uđete u menopauzu.

 

3. Mogu biti pod stresom

I to je moguće. Kada je vaše tijelo pod pritiskom, ali onim velikim, izazvanim velikom životnom promjenom (selidba u drugi grad, gubitak težine), jajnici mogu prestati ispuštati jajašca. I dok su pod stresom, teže je zatrudnjeti.

 

4. Mogu uzrokovati akne

Budući da jajnici igraju veliku ulogu u hormonalnoj ravnoteži, oni mogu biti iza hormonalnih tjelesnih problema. S određenim stanjem poput sindroma policističnih jajnika, hormonska ravnoteža estrogena, progesterona i testosterona postaje doista promijenjena. Prekomjerni testosteronski simptomi su akne, rast dlaka na tipičnim muškim mjestima… Ako ste primijetili neke od ovih promjena, odite kod liječnika.Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo