Tijelo trudnice može, na vrlo čudan način, pokušati nagovijestiti da mu je potrebna određena namirnica.
 Foto: Istock
Bapske priče

13 mitova o trudnoći u koje mnogi još vjeruju (a neki su skroz blesavi)

Tijekom trudnoće se ne smijete seksati, bojati kosu, a ni lakirati nokte... Ima toga još.

1. Trudnice trebaju jesti za dvoje

Nutricionisti tvrde da ako žena, tijekom prvog tromjesečja, ima zdravu tjelesnu težine ne treba unositi dodatne kalorije. Stručnjaci preporučuju dodavanje dodatnih 340 kalorija dnevno tijekom drugog tromjesečja i oko 450 kalorija tijekom trećeg.

Ove dodatne kalorije trebale bi doći iz mliječnih proizvoda, oraha ili mliječnih proteina. Zato se buduće mame trebaju usredotočiti na to da jedu zdravo, umjesto da samo jedu više.

2. Trudnoća zaglupljuje

Promjene u razinama hormona najčešće čine žene više emocionalnima i osjetljivijima, ali tijekom trudnoće mnoge žene otkrivaju nove talente i vještine. Na primjer, mnoge žene krenu slikati, pisati dječje knjige ili započinju vlastiti biznis.

Istovremeno, fenomen 'mamnezije' doista postoji. Ženski mozak nastoji stvoriti privrženost djeteta i buduće mame, stoga je za neke žene teže raditi nekoliko stvari u isto vrijeme te mogu postati zaboravne i odsutne.

3. Ultrazvuk može naštetiti bebi

Većina liječnika preporučuje da se žene koje imaju normalni razvoj fetusa trebaju podvrgnuti ultrazvučnom pregledu 3 puta tijekom trudnoće, jedan u svakom tromjesečju. Provjeru treba provoditi češće samo ako postoji moguća opasnost za zdravlje majke ili djeteta.

Ultrazvučno snimanje koristi visokofrekventne zvučne valove i za razliku od snimanja rendgenskih zraka, nema izlaganja ionizirajućem zračenju. Zahvaljujući ultrazvučnom pregledu, liječnici mogu isključiti mogućnost izvanmaterične trudnoće i odrediti eventualne patologije fetusa.

4. Prvo dijete žena treba roditi prije 30-e

Ako se 30-godišnja žena brine o sebi, jede zdravo, vježba te redovito ide na liječničke preglede, rizik od komplikacija tijekom trudnoće nije veći u usporedbi s mlađim ženama. Patologije fetusa i problemi tijekom trudnoće uglavnom se odnose na stanje tijela, a ne na godine.

Suvremene metode dijagnoze mogu pokazati odstupanja u razvoju u najranijoj mogućoj fazi, tako da žene mogu planirati trudnoću kada su stvarno spremne za to, i fizički i psihički.

Većina liječnika vjeruje da je idealno doba za rođenje prvog djeteta kada žena ima 20-30 godina. Prema rezultatima znanstvenih istraživanja koje je proveo dr. John Mirwoski iz Teksasa, savršeno doba za rođenje zdravog djeteta su s 34. godine.

5. Sve žene žude za slanom hranom

Tijelo trudnice može, na vrlo čudan način, pokušati nagovijestiti da mu je potrebna određena namirnica. Na primjer, kroz želju da gricnu komadić krede ili pregršt pepela. Razlog za bizarnim gastronomskim željama leži u hormonalnim promjenama, a ponekad je to samo želja da se počaste.

Trudnice žude ne samo slanom hranom već i za slatkom ili kiselom. No, čokolada je i dalje broj jedan kad je riječ o najpoželjnijoj namirnici.

6. Treba mirovati 9 mjeseci

Ako žena nema zdravstvenih problema tijekom trudnoće, redovita tjelovježba bitna je za buduću majku.

Sport ne samo da pomaže da ostane u dobroj formi, nego je također koristan za razvoj fetusa i može olakšati proces poroda.

Imajte na umu da se uvijek trebate posavjetovati s liječnikom i iskusnim instruktorom za fitness o intenzitetu vaših vježbi.

7. Seks ne dolazi u obzir

Opasnost od seksa tijekom trudnoće vjerojatno je jedan od najraširenijih mitova. Ljudi kažu da je štetno za dijete, neugodno za majku, pa čak i nemoralno. Ali ako žena nema nikakvu nelagodu, seksualna aktivnost neće učiniti nikakvu štetu.

Naprotiv, redoviti seksualni odnos blagotvorno djeluje na zdravlje, jer ne samo da pomaže jačanju mišića zdjelice, nego također pruža pozitivne osjećaje za buduću majku. I emocionalno stanje žene tijekom ovog razdoblja izuzetno je važno.

Foto: Istock
Čokolada je i dalje broj jedan kad je riječ o trudničkim željama.

8. Trudnice ne bi smjele bojati kosu, a ni lakirati nokte

Trudnice bi trebale posvetiti više pažnje na sastav kozmetičkih proizvoda i do rođenja djeteta izbjegavati sastojke poput toluena, formaldehida, kamfora, amonijaka ili rezorcinola. Visokokvalitetni moderni kozmetički proizvodi ne sadrže opasne elemente pa se mogu koristiti tijekom trudnoće.

9. Riba i orasi imaju veliki utjecaj na inteligenciju djeteta

Orasi su bogati kalijem i magnezijem, tako da ojačavaju krvne žile i srce i imaju blagotvoran učinak na živčani sustav. Jod u ribi je dobar za štitnjaču, stoga bi buduća majka trebala dodati ove proizvode u svoju prehranu.

I riba i orašasti plodovi sadrže omega-3 masne kiseline, koji pomažu u održavanju zdravlja mozga. Međutim, njihov utjecaj na razvoj mentalnih sposobnosti budućeg djeteta nije znanstveno dokazano.

10. Stres je vrlo opasan za trudnice

Stalni i jaki stres za nikoga nije dobar. Ali, svi se ponekad nađemo u stresnim situacijama i to je sasvim normalno. I vaš stav prema stresu je ono što zaista čini razliku. Stalna anksioznost i briga da beba pati ako ste pod stresom mnogo je gore od kratkog emocionalnog ispada.

11. Krema protiv strija čini čuda

Kreme protiv strija često se smatraju nekim čarobnim alatom i učinkovitim načinom rješavanja svih problema s kožom povezanim s trudnoćom. No, također treba naglasiti da se sastav ne razlikuje od hidratantnog losiona. Naravno, upotreba takvog proizvoda može učiniti vašu kožu elastičnijom i glatkom, ali ne može ukloniti sve vaše strije.

Ne biste trebali podcjenjivati ni genetske čimbenike, kao i ni tip vaše kože. Razgovarajte sa svojom mamom ili tetom te saznajte o njihovu stanju kože nakon trudnoće. Najvjerojatnije vas očekuje ista stvar.

12. U trećem tromjesečju treba ograničiti unos vode

U prošlosti se trudnicama savjetovalo da piju manje tekućine tijekom trećeg tromjesečja kako bi se izbjeglo oticanje. Znanstvenici su dokazali kako oticanje i polihidramnios tijekom poroda nisu povezani s konzumacijom vode. Naprotiv, dovoljna količina vode pomaže u rješavanju tih problema.

13. Život vam se, nakon poroda, neće promijeniti

Postoji mnogo načina kako biste si olakšali prve godine majčinstva, ali važno je imati na umu da će se vaš stari način života svakako promijeniti. Neće biti bolje ni gore, već drugačije.

Linker
05. ožujak 2024 21:00