Umor također može biti znak dehidracije organizma.
 Getty Images/iStockphoto
trk po čašu vode

11 i neugodnih i ozbiljnih stvari koje se događaju u tijelu kada pijemo premalo vode

Studije pokazuju da već i blaga dehidracija može nepovoljno utjecati na zdravlje, raspoloženje i razinu energije.

Važno je što prije prepoznati znakove dehidracije, odnosno pripaziti da do nje i ne dođe. Evo što se sve može dogoditi ako pijete premalo vode.


1. Može doći do hipertenzije

Čak 98 posto krvi je voda. Kada je osoba dehidrirana, krv se zgusne i oslabi protok, a slabi protok krvi uzrokuje visoki krvni tlak.


2. Pojavljuju se sitne bore

Kada ne pijemo pravu količinu vode, izloženi smo ubrzanom procesu starenja, a to dovodi do prijevremene pojave bora.


3. Dolazi do umora i pospanosti

Prema istraživanju, čak i blaga dehidracija može dovesti do umora i pospanosti. Kada napunimo nivo vode u tijelu, taj osjećaj nestaje.


4. Pojavljuju se reumatski bolovi

Nedostatak tekućine u tijelu može uzrokovati bol, ukočenost i nelagodu u zglobovima.


5. Mogući problemi s mjehurom i bubrezima

Dehidracija dovodi do povećanja kiseline i toksina u tijelu. To povećava broj bakterija u bubrezima i mjehuru što potiče upale i infekcije.


ČITAJTE I: Uz ovih 5 savjeta piti ćete više vode


6. Glavobolje su sve češće

Mozak okružuje likvor, bistra tekućina koja ga štiti od potresa i udaraca unutar lubanje, kaže dr. Higgins. Zbog dehidracije i količina te tekućine može se smanjiti pa može doći do dodira mozga s lubanjom, što uzrokuje glavobolje.


7. Odjednom je koža sve problematičnija

Dehidrirani organizam dovodi do dehidracije kože. To zauzvrat dovodi do napuknutih usana, akni, psorijaze, pa čak i do ekcema.


8. Metabolizam se usporava

Ako nema dovoljno vode, metabolizam se usporava. Neke studije pokazuju da voda pomaže tijelu u sagorijevanju energije i mršavljenju. Ako redovito pijete vodu, njome se napuni želudac pa ste manje gladni i manje jedete.


9. Dolazi do boli u trbuhu i zatvora

Voda vlaži probavni trakt. Kada to nije dovoljno, ostaci hrane ostaju u crijevima, što dovodi do zatvora, bolova u trbuhu i žgaravice.


10. Koncentracija je sve lošija

Pad koncentracije može biti znak dehidracije organizma. Bilo da radite fizički ili uredski posao, tijelo uvijek ima potrebu za vodom kako bi se rashladilo i normalno funkcioniralo. Osjećate li žeđ, to znači da ste već dehidrirali.

Rješenje: Tijekom dana pijte što češće vodu tako da vam mokraća uvijek bude svijetložute boje. Nastojte svakih sat vremena popiti dvije čaše vode ili više ako planirate fizičku aktivnost.


11. Pojava lošeg zadaha

Slina ima antibakterijska svojstva, ali ako vam manjka vode, organizam neće moći proizvesti dovoljno sline. A ako nemate dovoljno sline, bakterije se mogu pretjerano namnožiti, a jedna od nuspojava je neugodan zadah koji nastaje zbog dugotrajne dehidracije, kaže dr. John Higgins, profesor kardiovaskularne medicine na Sveučilištu Texas u Houstonu.

Linker
10. travanj 2024 23:32