Getty Images
liječnici savjetuju

10 stvari koje svi radimo jer vjerujemo da pomažu, a zapravo su ti savjeti obične 'bapske priče'

Moć navike je strahovito jaka - pa čak i kad se radi o stvarima koje radimo potpuno pogrešno

Zabacite glavu unazad ako vam krvari nos, isišite otrov iz rane ako vas ugrize zmija, perite zube odmah nakon jela... Postoje stvari koje uvijek radimo bez preispitivanja jer su nas tako učili. No neki od tih savjeta su obične 'bapske priče'.


Ne pušite djeci u hranu

Zašto je to loše? Dok djeci pušu u hranu, kao i kad dijele zalogaje, pribor za jelo, čaše i četkice za zube, roditelji prenose i bakterije koje mogu uzrokovati karijes - pa čak i ako vaša djeca još nemaju zube. Naime, baš tada, dok se još razvijaju i rastu, zubi su najosjetljiviji.

Što raditi umjesto toga? Ne dijelite zalogaje, pribor za jelo i četkicu za zube i ne pušite djeci u hranu. Bolje je umjesto toga pričekati da se hrana sama ohladi.


Ne zabacujte glavu unazad kad vam curi krv iz nosa

Zašto je to loše? Zabacujući glavu, možete se ugušiti krvlju jer će se ona cijediti niz vaše grlo.

Što raditi umjesto toga? Pritisnite obje nosnice s dva prsta, sjednite i pričekajte da krvarenje prestane. Glavu držite uspravno, a bradu paralelno s tlom.


Ne podižite osobu koja se onesvijestila

Zašto je to loše? Razlog zbog kojeg ljudi padaju u nesvijest je nagli pad krvnog tlaka zbog čega krv ne dospijeva do mozga. Ako podignete osobu, to će spriječiti krv da se vrati u mozak.

Što raditi umjesto toga? U slučaju nesvjestice, važno je da glava onesviještene osobe bude niže od grudnog koša. Neka osoba sjedne i nagne se naprijed ili, još bolje, neka legne s glavom položenom malo niže. U tom bi položaju osoba trebala ostati nekoliko minuta prije nego ponovno pokušaju ustati.


Ne sišite otrov iz ugriza zmije

Zašto je to loše? U današnje vrijeme postoje učinkoviti protuotrovi, pa je ugriz zmije rijetko fatalan. Smrt nastupa tek u 0,05 posto slučajeva kad je nekoga ugrizla zmija. Isisavanje otrova ne pomaže žrtvi, pa doista ne postoji razlog da to činite.

Što raditi umjesto toga? U slučaju da je nekoga ugrizla otrovnica, tu osobu treba poleći tako da je mjesto ugriza niže od razine srca kako bi se usporilo kretanje otrova. Smjesta nazovite hitnu službu ili odvedite žrtvu do najbliže bolnice.


Ne perite zube odmah nakon jela

Zašto je to loše? Zato što tako oštećuje caklinu, zaštitni sloj zuba.

Što raditi umjesto toga? Operite zube ujutro prije doručka. Ako već želite oprati zube nakon jela, prije četkanja dobro zube isperite vodom. Najbolje bi bilo ako nakon jela možete pričekati oko 40 minuta prije pranja zubi.


Osobu koja se guši ne udarajte po leđima ako je u uspravnom položaju

Zašto je to loše? Ako udarite po leđima osobu koja je u uspravnom položaju, predmet koji je zapeo može u grlo ući još dublje.

Što raditi umjesto toga? Neka se unesrećena osoba nagne naprijed i pokuša kašljati. U većini slučajeva, to će biti dovoljno. Ako ne upali, nekoliko puta snažno udarite osobu između lopatica, no neka se prije toga nagne naprijed.


Ne stavljajte led direktno na masnicu

Zašto je to loše? S obzirom da je koža vrlo osjetljiva, led će smanjiti dotok krvi i usporiti iscjeljenje. Osim toga, led može uzrokovati ozebline.

Što raditi umjesto toga? Zamotajte led u ručnik ili neku drugu tkaninu. Hladni oblog stavite na masnicu odmah nakon udarca, no ne držite dulje od 10 minuta u komadu.


Na opeklinu ne stavljajte maslac ili led

Zašto je to loše? Ovo je tipična 'bapska priča' koja vam neće pomoći. Opeklina ulazi duboko u kožu i morate je ohladiti kako biste spriječili daljnja oštećenja.

Što raditi umjesto toga? Opečeni dio tijela stavite pod mlaz tekuće hladne vode i držite tako neko vrijeme, najmanje 20 minuta.


Ne masirajte ozebline

Zašto je to loše? Ozebline ne treba trljati ili masirati, niti na njih treba stavljati nešto jako vruće jer ćete tako osim ozeblina dobiti i opekotine.

Što raditi umjesto toga? Sklonite se s hladnoće i pažljivo ponovno ugrijte oštećeno područje tako što ćete ih uroniti u toplu (ne vruću!) vodu. Također, pijte tople napitke. Ne dopustite da se oštećeni do tijela ponovno smrzne i dobro se zaštitite ako opet izlazite na hladnoću. Ako su ozebline posebno jake, zatražite liječničku pomoć.


Nikad ne punite plastičnu bocu

Zašto je to loše? Plastične boce sadrže opasnu kemikaliju zvano BPA koja se otpušta u vodu, a u napuklinama boce mogu se razviti opasne bakterije koje mogu imati negativan utjecaj na plodnost te izazvati neke oblike raka.

Što raditi umjesto toga? Reciklirajte plastičnu bocu odmah nakon upotrebe i nabavite bocu za višekratnu upotrebu, najbolje staklenu.



IZVOR: Bright Side

Linker
24. travanj 2024 07:35