Mrkve su bogate raznim mineralima s jakim antibakterijskim svojstvima koji mogu poboljšati oralno zdravlje.
 Foto: Istock
zdravije ne može

10 sjajnih razloga zbog kojih ćete češće poželjeti popiti sok od mrkve

Ne samo da poboljšava vid, već je odličan za jetru, imunitet, probavu...

Povrtni sokovi organizmu donose niz benefita te sadrže hranjive tvari koje naš organizam svakodnevno treba. Sok od mrkve obiluje vitaminima A, C, K i B8, kao i folatom, kalijem, željezom, bakrom i manganom. Međutim, većina blagotvornih svojstava mrkve potiče od njenog bogatstva beta-karotenom i vlaknima.

Odličan za jetru

Mrkva može poboljšati funkciju jetre i pomoći tijelu u uklanjanju toksina. Pored toga, mrkva smanjuje masne naslage u jetri. Ako ne volite čisti sok od mrkve, napitku možete dodati cijeđenu jabuku ili celer.

Sprječava tumore

Sok sadrži mnogo karotenoida, koji mogu spriječiti razvoj nekoliko vrsta tumora. Također oni štite stanice našeg tijela od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Nekoliko istraživanja je pokazalo kako redovito konzumiranje mrkve smanjuje rizik od raka pluća, debelog crijeva i prostate.

Odličan za zube

Mrkve su bogate raznim mineralima s jakim antibakterijskim svojstvima koji mogu riješiti brojne probleme i poboljšati oralno zdravlje. Sok je dobar za desni, a pomaže i u uklanjanju plaka sa zubi.

Poboljšava stanje kože

Konzumiranje soka od mrkve tijekom ljeta djeluje kao prirodni sunčev blokator. Beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, pomaže u obnavljanju kožnog tkiva i osigurava zaštitu od štetnih sunčevih zraka, dok antioksidansi i karotenoidi štite kožu od sunca i opeklina.

Bolji imunitet

Ovo je posebno važno tijekom sezone virusa. Za bolji imunitet, uz uravnoteženu prehranu, kvalitetan san i tjelovježbu, popijte i čašu soka od mrkve. Bogat je vitaminom C.

Poboljšava vid

Vitamin A nije samo moćan antioksidant, već i važan izvor hrane za oči. Beta-karoten u mrkvi štiti od makularne degeneracije, glaukoma i mrene.

Foto: rawpixel/unsplash
Odličan izbor za međuobrok.

Povećava osjećaj sitosti

U čaši soka ima više od 2 g proteina i dijetalnih vlakana, tako da je ovo odlična užina. I što je najbolje, sok povećava osjećaj sitosti te nakon njega nećete unositi bespotrebne kalorija.

Pomaže u kontroli krvnog tlaka

Ako bolujete od hipertenzije, sok od mrkve vam može pomoći. Za to je zaslužna kalij, koji će ukloniti negativne efekte soli i držati tlak pod kontrolom. Također je dobar i za srce.

Pomaže kod problema s probavom

Sok od mrkve vam može pomoći kod nadutosti i plinova, a pokazao se korisnim i u sprječavanju žučnih kamenaca.

Osim toga, dobar je izvor dijetalnih vlakana te regulira rad crijeva i omogućuju zdravu i redovitu stolicu.

Smanjuje kolesterol

Povećana razina lošeg LDL kolesterola u krvi stvara rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija 2 dl svježe iscijeđenog mrkvinog soka smanjuje razinu kolesterola za 11 posto.

Linker
20. travanj 2024 03:26