Događa se, a može se izbjeći

10 sigurnih koraka: Nemojte da vam ljeto pokvari urinarna infekcija

Ljeto je - češće se znojimo, češće mokrimo, češće smo u vodi, a sve to, nažalost, pogoduje infekcijama urinarnog trakta.

 

Iako neki to nikad ne bi rekli, istina je da je ljeto idealno vrijeme za urinarne infekcije. Donosimo nekoliko sigurnih koraka, koji bi vam mogli pomoći da se ovog ljeta ne dogodi i vama.

 

1. Pijte puno vode, barem osam čaša na dan. Povećan unos tekućine potiče često mokrenje pa se iz mjehura ispiru bakterije. Izbjegavajte napitke koje iritiraju mjehur, npr. alkohol, sok od limuna i pića koja sadrže kofein.

2. Ne ignorirajte potrebu za mokrenjem, mokrite čim osjetite potrebu i potpuno ispraznite mjehur. Uzdržavanje od mokrenja dulje vrijeme može omogućiti bakterijama da se razmnože.

 

Ne zaboravimo osnove!

3. Nakon velike nužde brišite se od naprijed prema natrag. Održavanje genitalnog područja čistim i brisanje od naprijed prema nazad može smanjiti mogućnosti prijenosa bakterije Escherichie coli iz rektalnog područja na uretru. Genitalnu zonu perite čistom vodom i sapunom s kiselom pH vrijednošću.

 

4. Operite genitalnu regiju i mokrite prije i poslije spolnog odnosa. Mokrenje odmah nakon spolnog odnosa može pomoći u uklanjanju bakterija koje su mogle biti unesene tijekom odnosa.

5. Radije se tuširajte nego da sjedite u kadi. Ako se kupate u kadi, ne sjedite u kadi duže od 30 minuta. Ne koristite pjenušave i uljne kupke i jake sapune koji mogu nadražiti uretru i genitalije i učiniti ih plodnim tlom za razvoj bakterija.

6. Izbjegavajte korištenje higijenskih proizvoda poput intimnih sprejeva, kupki i pudera te parfimirani toaletni papir.

 

Možda nije privlačno, ali je sigurnije

7. Nosite pamučno donje rublje koje upija vlagu i često ga mijenjajte. Izbjegavajte nošenje uskih hlača. Donje rublje je najbolje prati blagim deterdžentima.

Foto: iStock


 

8. Pijte nezaslađeni sok od brusnica ili borovnica. Istraživanja su pokazala da sok od brusnice može smanjiti količinu bakterija i spriječiti nove bakterije da se uhvate za sluznicu urinarnog trakta.

9. Uzimajte vitamin C. Redovito uzimanje vitamina C može povećati kiselost urina i učiniti ga nepovoljnijom sredinom za bakterije, ali još uvijek nema dokaza da on sprečava infekcije urinarnog trakta.

10. Izbjegavajte rafiniranu hranu, zaslađene voćne sokove, šećer, kavu i alkohol. Povećajte unos jogurta.

 

Koji su najčešći simptomi urinarne infekcije?

  • često i/ili urgentno mokrenje malih količina urina
  • bol i pečenje pri mokrenju
  • osjećaj pritiska iznad pubične kosti
  • zamućen izgled urina
  • kod muškaraca može doći i do poremećaja seksualne funkcije, odnosno impotencije

Mogu postojati i opći simptomi kao što su slabost, malaksalost ili povišena tjelesna temperatura u slučaju infekcije gornjeg urinarnog trakta.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo