Karijes na sunce

10 mitova o zubima u koje mnogi još vjeruju

Zube treba stalno prati, trudnice ne mogu ići kod zubara, umnjake treba vaditi... Vjerujete li u ove stvari?

 

1. Šećer je najveći neprijatelj naših zubi

Za karijes treba zapravo optužiti loše bakterije koje proizvode kiselinu. Ostaci ugljikohidrata na zubima su hrana za takve bakterije. Naravno, šećer je također ugljikohidrat, ali krivci su i mnoge druge namirnice poput voća ili žitarica.

 

2. Trudnice ne smiju ići kod zubara

Upravo suprotno. Ako postoji upala u usnoj šupljini, mora se brzo ukloniti. Najveći strah trudnica je povezan s činjenicom da lijekovi protiv boli mogu utjecati na fetus. Ipak, ne morate trpjeti bol na stomatološkoj stolici, jer suvremena istraživanja ukazuju na sigurnost lokalnih anestetika.

Svejedno, uvijek morate upozoriti zubara da ste trudni.

 

3. Popravak mliječnih zubi može se izbjeći

Mliječni zubi često imaju slabiju caklinu, a rezultat toga je da su manje zaštićeni od bakterija. Zanemareno zdravlje mliječnih zubi može dovesti do gnojne upale, koja će kasnije naštetiti trajnom zubu.

 

4. Da biste dobro očistili zube, morate koristiti tvrdu četkicu

Bez straha možete koristiti mekanu četkicu. Neki zubari ih čak i preporučuju kako ne biste oštetili desni i caklinu. Najbolje je da slijedite ova jednostavna pravila: perite zube dvaput dnevno i promijenite četkicu svaka 3-4 mjeseca.

 

5. Nakon jela se treba koristiti čačkalica

Bolje je da nakon jela koristite zubni konac, jer čačkalicom možete oštetiti desni. Osim toga, ako nakon svakog obroka morate čistiti zube čačkalicom, to je znak za uzbunu. Možda je vrijeme da se naručite kod zubara.

 

6. Ako ih stalno perete, zubi će biti zdraviji

Zbog abrazivnih svojstava u pastama za zube, prečesto pranje zubi može dovesti do oštećenja cakline i zubnih bolesti. Bolje je, između jutarnjeg i večernjeg pranja, isprati usnu šupljinu vodicom.

 

7. Zubobolja znači karijes

Netočno! Može postojati niz razloga za bolove, poput osjetljivost zubi i upala desni. Problem nije uvijek u usnoj šupljini. Na primjer, može se raditi o sinusitisu (upala sluznice koja oblaže sinuse, a može biti posljedica prehlade, upale ždrijela, ili alergije). No, samo zubar može otkriti razlog vaše zubobolje.

Foto: iStock

8. Ako vam je ispala plomba, bušenje nije potrebno

Punjenje je napravljeno od pouzdanog materijala i ne ispada bez razloga. Najčešće je problem razvoj karijesa pod punjenjem i uništavanje zubnog tkiva.

 

9. Umnjaci se moraju izvaditi

Ako su umnjaci potpuno zdravi, nema potrebe uklanjati ih.

 

10. Zube treba prati nakon doručka

Ovo mišljenje postoji i kod nekih zubara. No, većina njih ipak preporučuje pranje zubi prije jela.

Tijekom spavanja, priljev sline se usporava i to je razlog zašto se bakterija i plak nakupljaju u ustima preko noći. Ako prije doručka ne operete zube, sve će to direktno doći u vaš želudac.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo