Simptomi i znakovi koji ukazuju na malu funkciju uređaja...
 Getty Images
ŽIVOT S ELEKTROSTIMULATOROM SRCA (ES)

10 bitnih stvari koje trebaju znati svi koji imaju pacemaker

Trajni elektrostimulator srca (ES) je mali uređaj za elektrostimulaciju srca, koji se ugrađuje pod kožu bolesnika u području lijeve ili desne pektoralne regije, ispod ključne kosti.

Objašnjava: dr. Dubravka Šušnjar, internist-kardiolog, KB Dubrava, Zagreb


1. Kome se ugrađuje

Trajni elektrostimulator srca (ES) je mali uređaj za elektrostimulaciju srca, koji se ugrađuje pod kožu bolesnika u području lijeve ili desne pektoralne regije, ispod ključne kosti. Elektrostimulator se sastoji od generatora impulsa i jedne ili dviju, a katkad i više elektroda koje se uvode u srčane šupljine i tamo učvrste. Ugrađuje se kod bolesnika koji imaju poremećaj provođenja srčanih impulsa; odnosno srčanu aritmiju, bilo bradiaritmiju, srčani blok, sindrom bolesnog sinusnog čvora.


2. Nastavak uzimanja lijekova

Nakon ugradnje bitno je nastaviti uzimati medikamentoznu terapiju: nakon ugradnje ES svakako je bitno nastaviti uzimati kroničnu medikamentoznu terapiju, bilo to antihipertenzivnu, antiaritmijsku, te antikoagulantnu terapiju kod kronične fibrilacije atrija.


3. Svakodnevne aktivnosti

S obzirom da se radi o kirurškom zahvatu koji se izvodi u općoj ili lokalnoj anesteziji ovisno o vrsti elektrostimulatora, bitno je neposredno nakon zahvata 1-2 dana mirovati, a 3-4 tjedna nakon zahvata pošteda fizičke aktivnosti, posebice s rukom na strani ugrađenog pacemakera. Nakon redovne kontrole za 6-8 tjedna bolesnici mogu nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.


4. Električni aparati

Nova generacija ES posjeduje zaštitu od utjecaja (interferencije) električnih aparata. Nosioci ES mogu bez straha koristiti sve aparate u kućanstvu. Uređaje tipa mobitela, fena za kosu, bušilice mogu također koristiti uz manji oprez da ih ipak drže u suprotnoj ruci i na maloj udaljenosti 10-15 cm, kako bi izbjegli bilo kakve opasnosti. Uređaji koje treba izbjegavati: aparati s elektromagnetskim poljima i visokim naponom, odašiljači velike jakosti, uređaje od magnetiziranog materijala. Izbjegavati rad i korištenje vatrenog oružja, te rad s teškom vibracijskom opremom (npr. motorna pila).


5. Medicinska dijagnostika i drugi operativni zahvati

Bolesnici s ES moraju neposredno prije bilo kakvog zahvata obavijestiti nadležnog liječnika da imaju ugrađen ES. Većinu rutinskih medicinskih pregleda mogu obavljati bez zapreke; npr. radiološko snimanje rtg srca i pluća, ortopan, ultrazvučne pretrage, mamografiju. Kod primjene radioterapije, kao i ultrazvučne i TENS terapije, te operativnih zahvata kod kojih se koristi elektrokauter potrebna je prethodna konzultacija nadležnog kardiologa. Uređaji koji imaju jako magnetsko polje mogu interferirati s radom ES. Budući da može doći do trajne malfunkcije rada ES, osobe koje imaju ugrađen ES ne mogu obaviti pretragu magnetske rezonance (MR)! Ukoliko se planira operativni zahvat, svakako je prije zahvata potrebna konzultacija kardiologa, kako bi se ES privremeno reprogramirao, tj. stavio u program rada koji je optimalan za operativni zahvat.


6. Fizička aktivnost i tjelesni napor, bavljenje sportom

Kratko nakon ugradnje, bolesnici mogu osjetiti osjećaj zatezanja u području kirurškog reza. Nakon zacjeljivanja rane u području reza, bolesnici mogu normalno nastaviti sa svakodnevnim tjelesnim aktivnostima: higijena, tuširanje, kupanje, plivanje, upravljanje automobilom, seksualne aktivnosti. Također svakako se preporuča nastavak bavljenja sportom i rekreativnim aktivnostima u skladu sa mogućnostima, naravno bez pretjerivanja i ekstremne aktivnosti.


7. Simptomi i znakovi koji ukazuju na malu funkciju uređaja

Ukoliko bolesnik primijeti jedan od navedenih simptoma, odmah se javiti nadležnom liječniku: nepravilan puls, omaglica, vrtoglavica, gubitak svijesti, nedostatak zraka, brzo umaranje pri najmanjim aktivnostima, učestalo štucanje.


8. Trajanje elektrostimulatora i zamjena baterije uređaja

Ukoliko dođe do potrebe za zamjenom ES, koju će ustanoviti liječnik na kontrolnom pregledu, bolesnici se moraju podvrgnuti zamjeni baterije uređaja. Današnje baterije imaju vijek trajanja dulji od 10 godina. Ako uređaj signalizira da je baterija istrošena, obavlja se zamjena i ugradnja nove, koja se pripoji na već postojeće elektrode, te je operativni zahvat puno jednostavniji i oporavak brži.


9. Rane i kasne komplikacije

Neposredno nakon ugradnje može doći do infekcije u području reza. Ukoliko bolesnik primijeti crvenilo rane, sekreciju rane ili krvarenje odmah je potrebno potražiti liječničku pomoć. Kod kasnih komplikacija najčešće dolazi do dislokacije elektrode koju treba ponovno pozicionirati. Može nastati i dekubitus na mjestu ležišta generatora uređaja.


10. Pregled i kontrole

Bolesnici s ugrađenim ES moraju odlaziti na kontrolu rada uređaja jednom ili dvaput godišnje. Preporuča se da bolesnici kod sebe uvijek imaju iskaznicu na kojoj pišu osnovne informaciji.

Linker
05. ožujak 2024 19:41