Naša vlastita podsvijest najveći je misterij u našem životu. U njoj se kriju uzroci mnogih naših problema, ali i mnoga rješenja.
 Getty Images/iStockphoto
Naš dragi automatski pilot!

U njoj stanuju svi naši strahovi i blokade, a zaboravljamo da nam donosi i puno dobrih stvari

Jako je zanimljivo promatrati i sebe i druge ljude u svjetlu saznanja da podsvijest upravlja s čak 96-98 posto svih naših akcija i reakcija.

Ovaj put vam želim napisati nekoliko riječi o podsvijesti. Na radionici Ostvarivanja želja, cijelo poglavlje posvećujemo upravo njoj, a moć podsvijesti je zapravo jedna od najvažnijih tema za čitav naš život.

Pa bih upravo o toj temi htjela s vama podijeliti neka razmišljanja.


Automatski pilot

Kad god imam puno obaveza, uhvatim se kako često funkcioniram na 'automatskom pilotu'. To je pogotovo izraženo u vožnji - dok sam ja okupirana svojim mislima, on upravlja vozilom. To zna biti nezgodno, jer me tako, ako mi samo malo na ključnom raskrižju popusti svjesna pažnja, umjesto u dućan, odvede kući. Ili umjesto u grad, on se zaputi prema stanu mojih roditelja.

Takvi su ti naši 'automatski piloti' - čim odlutamo u vlastitim mislima, oni naprosto rade ono što mi inače najčešće radimo.

Jako je zanimljivo promatrati i sebe i druge ljude u svjetlu saznanja da podsvijest upravlja s čak 96-98 posto svih naših akcija i reakcija. Kad 'automatski' krenemo u krivom smjeru, to podsvjesno upravljanje nam je posve jasno i vidljivo, no uopće nismo svjesni koliko je čitavo naše ponašanje kroz dan zapravo 'automatsko'. I kao što bez ikakvog svjesnog upravljanja stalno rade svi naši tjelesni organi, tako su izvan naše spoznaje i razlozi zašto nas nešto povrijedi ili razljuti, što nekog drugog može ostaviti sasvim ravnodušnim. Zašto se nečega bojimo, a nešto drugo nas privlači, zašto na svaku situaciju uvijek reagiramo na nama svojstven način.

Naša vlastita podsvijest najveći je misterij u našem životu. U njoj se kriju uzroci mnogih naših problema i 'problema', ali i mnoga rješenja.


Dosadne radnje

Ako ste ikada bili kod nekog psihoterapeuta, vjerujem da ste radili upravo sa svojim podsvjesnim obrascima. Jer upravo nas podsvijest, naučena ponavljati iste obrasce, najčešće ometa da iskoračimo u nešto novo i napravimo u svom životu promjene koje želimo.

Već znamo da u podsvijesti stanuju svi naši strahovi, sramovi i blokade, no ono što je važno sjetiti se, a najčešće zaboravljamo je da nam ona donosi i puno dobrih strana!

Recimo, divno je što preuzima sve te dosadne radnje, poput mijenjanja brzina u automobilu, da mi ne moramo o tome misliti. Isto tako, divno je znati da je svjesno možemo istrenirati da radi u našu korist - uzastopnim dosljednim ponavljanjem onoga što želimo da nauči.

No, postoje tu još neki aspekti o kojima rijetko razmišljamo, a izuzetno su važni.

Jedan od njih je da se zapravo možemo osloniti na to da će naša podsvijest automatski kreirati uobičajenu situaciju. Iako je to u mnogim slučajevima upravo ono protiv čega se borimo, s druge strane - to nam u mnogim slučajevima može donijeti olakšanje.


Strah od budućnosti

Recimo - znam nekoliko ljudi koji već jako dugi niz godina žive s dosta malo novaca. Ali žive, imaju sve osnovne stvari koje im trebaju i uvijek, baš uvijek se nešto posloži i otvori da budu na ovaj ili onaj način 'zbrinuti'. I to se događa svaki put, godinama i godinama. Ono što je ustvari loše u toj situaciji je što su kroz sve te godine oni stalno u strahu od budućnosti. Bez obzira na to što se već 70 puta pojavilo nešto dobro i pomoglo im, nije ih uvjerilo da će tako biti i u budućnosti. Gledajući unatrag, da su otpustili strah, vjerujući da će njihova podsvijest naći načina da kreira dobro poznatu situaciju (imanja svega osnovnog što im treba) mogli su sve te godine živjeti rasterećenije i veselije, a sama ta pozitivnija energija možda je mogla i stvari preokrenuti na još bolje.

Ili pak druga situacija - kad se osoba koju ste znali godinama i koja je bila puna dobrih osobina, odjednom počne ponašati loše. Ne brinite, to je samo faza, njegova/njezina podsvijest će već naći način da ga vrati u njegovo temeljno 'dobro ja'.

I zato vas pozivam da isprobate novi odnos prema svojoj podsvijesti: umjesto da se na nju ljutite što vas ometa, počnite je prihvaćati kao dobrog prijatelja na kojeg se uvijek možete osloniti.



SANJINE AKTUALNE RADIONICE I INFO O SAVJETOVANJIMA MOŽETE UVIJEK PRONAĆI OVDJE.

Linker
18. travanj 2024 14:28